3-4 db. közepes méretű krumpli
4 egész tojás
2 babérlevél
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
fél citrom leve
kevéske kristálycukor
2 szelet citrom
1/2 liter víz
1 mokkás kanál só
A vajból lisztből rántást sütök, belekverem a tejfölt, óvatosan felhígítom a vízzel,hogy ne legyen csomós, beleteszem a babérlevelet, a két karika citromot, felforralom, amikor fő, beleteszem a kockára vágott krumplit, a citrom levet, a cukrot, amikor majdnem megfőtt, akkor megkóstolom.
Ha kell bele só, vagy cukor, vagy még citromlé, akkor teszek bele. Kellemesen savanykás ízű lének kell lenni.
Amikor jó ízűnek találom a levet, akkor egyenként felütöm a tojást egy kis tálkába, majd óvatosan egy merőkanálba öntöm át, és a merőkanalat óvatosan a lassan fővő levesbe engedem bele, és akkor belefordítom a levesbe a tojást, hogy egyben maradjon. Azért kell lassan főnie, mert ha zubogva fő, akkor szétmegy a tojás. A tojást is megfőzöm, kb. négy öt perc alatt megfő, akkor jó, ha a sárgája is megfőtt.
Amikor én voltam 19-20 éves, és készültem otthonról Szegedre költözni, akkor leültem nagyanyámmal meg anyámmal a verandán, elővettem a regiszteres füzetet, és névsorba rendezve elkezdtem leírni az általam kedvelt ételek receptjeit. A pontos mennyiségeket, hogy, mennyi az a csipet só, kanál cukor. Jól jöhet még ez a tudomány a saját gyerekeimnek is. Nekik írom ezt a blogot, meg mindenkinek, akinek nincs lehetősége megkérdezni az anyukáját, hogy hogy is kell ezt csinálni?
2010. január 15., péntek
2010. január 10., vasárnap
Hamburger
1/2 kg marha hús, vagy sertés dagadó, vagy felesben a kettő, kétszer átdarálva, vagy a hentest megkérni, hogy a kislyukú darálón darálja meg
fél vöröshagyma reszelve
csapott mokkás kanál só
frissen őrölt bors, négy -öt tekerésnyi, vagy fél mokkás kanál őrölt bors
1 evőkanál worcestershire szósz
4 hamburger zsemle
4 saláta levél
két paradicsom karikára vágva
kb 10 cm-nyi uborka karikára vágva
fehér hagyma négy karika
ketchup
majonéz
A húst a fűszerekkel jól összegyúrni, négy lapos korongot formázni belőle, és kevés olíva olajon megsütni.
A hamburger zsemléket ketté vágni, és a vágott felüket megpirítani.
A saláta levelet a zsemlébe, rá a húst, arra a zöldséget, a szószokat és rá a zsömle másik felét.
Kész.
fél vöröshagyma reszelve
csapott mokkás kanál só
frissen őrölt bors, négy -öt tekerésnyi, vagy fél mokkás kanál őrölt bors
1 evőkanál worcestershire szósz
4 hamburger zsemle
4 saláta levél
két paradicsom karikára vágva
kb 10 cm-nyi uborka karikára vágva
fehér hagyma négy karika
ketchup
majonéz
A húst a fűszerekkel jól összegyúrni, négy lapos korongot formázni belőle, és kevés olíva olajon megsütni.
A hamburger zsemléket ketté vágni, és a vágott felüket megpirítani.
A saláta levelet a zsemlébe, rá a húst, arra a zöldséget, a szószokat és rá a zsömle másik felét.
Kész.
2010. január 2., szombat
Sült csirke - egyszerűen
1 csirke
só
bors
olaj
kb. 1,5 - 2 dl víz, vagy csirke alaplé
A csirkét megmosom feldarabolom. Én minden részét felhasználom, a lábát, nyakát, zúzáját, máját is. A teflon serpenyőben két evőkanál olívaolajat hevítek, és a csirkedarabokat mindkét oldalán megpirítom. Amikor pirosra sült a bőre, akkor megsózom, megborsozom, és aláöntöm a viz, vagy az alaplé felét. Lefedem egy fedővel, és lassú tűzön párolom.
Kb. 10-12 perc után megfordítom, de nem szúrom meg egyik darabot se, mert az elősütésnél a hús külső részén lévő rostok lezárták a húst, és nem folyik ki belőle a saját leve, nem shzárad ki a hús. Pótolom az elpárolgott levet, újra visszafedem, és további 10 percig párolom, majd fedő nélkül sütöm, és amint a víz elpárologott, a bőrét ropogósra sütöm.
Lehetséges, hogy nehéz lesz kiszedni a serpenyőből, mert kicsit leragadt, de tiszta, minden fondorlattól mentes, egyszerű sült csirke ízű csirkét kapunk.
A csirke akkor kész, amikor a bőre a lábán megszakadozik, a combján a bőr elszakad és kilátszik a csontja.
sült krumplival, krumplipürével, törtkrumplival,
sáfrányos párolt rizzsel, gombás rizzsel, zöldborsós rizzsel ( rizi-bizi) tálalható.
Vagy őszibarack befőttel fogyasztható.
Vagy görög salátával.
Vagy csak úgy...
Ízlés szerint.
só
bors
olaj
kb. 1,5 - 2 dl víz, vagy csirke alaplé
A csirkét megmosom feldarabolom. Én minden részét felhasználom, a lábát, nyakát, zúzáját, máját is. A teflon serpenyőben két evőkanál olívaolajat hevítek, és a csirkedarabokat mindkét oldalán megpirítom. Amikor pirosra sült a bőre, akkor megsózom, megborsozom, és aláöntöm a viz, vagy az alaplé felét. Lefedem egy fedővel, és lassú tűzön párolom.
Kb. 10-12 perc után megfordítom, de nem szúrom meg egyik darabot se, mert az elősütésnél a hús külső részén lévő rostok lezárták a húst, és nem folyik ki belőle a saját leve, nem shzárad ki a hús. Pótolom az elpárolgott levet, újra visszafedem, és további 10 percig párolom, majd fedő nélkül sütöm, és amint a víz elpárologott, a bőrét ropogósra sütöm.
Lehetséges, hogy nehéz lesz kiszedni a serpenyőből, mert kicsit leragadt, de tiszta, minden fondorlattól mentes, egyszerű sült csirke ízű csirkét kapunk.
A csirke akkor kész, amikor a bőre a lábán megszakadozik, a combján a bőr elszakad és kilátszik a csontja.
sült krumplival, krumplipürével, törtkrumplival,
sáfrányos párolt rizzsel, gombás rizzsel, zöldborsós rizzsel ( rizi-bizi) tálalható.
Vagy őszibarack befőttel fogyasztható.
Vagy görög salátával.
Vagy csak úgy...
Ízlés szerint.
Ropogós csípős csirkeszárny és flambírozott mell
1 kg csirkeszárny
1 egész csirkemell
kb. 1 dl. liszt
4 kávés kanál csípős erős őrölt paprika
e mokkás kanál őrölt fekete bors
A csikeszárnyakat gondosan megmosom, az ízületeknél szétdarabolom. A szárnya hegyét külön teszem, azt majd csirkeleves főzéshez felhasználom.
A csirkemellet kicsontozom, a bőrét rajta hagyom.
Ez a csontot is a csirkeleves főzéshez használom fel majd egyszer, addig a mélyhűtőbe teszem. Egyszer csak összegyűlik nagyobb mennyiség ilyen nyesedékekből, csontokból, akkor felzöldségezem és levest főzök belőle.
A húst besózom.
A húsról a vizet felitatom papírtörlővel.
A lisztet paprikát, borsot egy nagyobb nylonzacskóba keszem, a csirkedarabok felét beleteszem, a zacskó száját alaposan összefogom, és összerázom. A liszt egyenletesen betakarja a darabokat.
Egy nagyobb méretű teflonba kevés olívaolajat forrósítok és belerakom a darabokat, és hirtelen ropogósra sütöm a külsejét.
Közben begyújtom a sütőt, és a forró sütőbe a tepsibe szedett csirkedarabokat betolom.
A sütőben kb. 20 - 25 percig sütöm, közben egyszer megfordítom.
Aztán kiszedem, és a teflonba visszateszem és hirtelen nagy lángon ropogósra sütöm. ez kb. 2 perc az egyik oldalon, 1 perc a másik oldalon.
A csirkemellet a zacskóban összerázom a lisztes keverékkel, teflonban megkapatom, azaz mindkét oldalon ropogósra sütöm. kb fél deci konyakot öntök rá, hosszú száró gyufával meggyújtom, és hagyom hogy leégjen róla a szesz. (Ezt flambírozásnak hívják egyébként.)
Amikor már elalszik a láng, kb. 1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom. Vigyázva, a húst meg nem szúrva forgatom a teflonban. Így az összes zamat, benne marad a húsban, és nem szárad ki.
Ha van görög csirke-fűszerkeverékem, akkor megszórom még vele a párolási idő fele idejében.
Amikor a víz elpárolgott, akkor pirosra sütöm a két fél mellett.
Majonézzel, esetleg sült krumplival, de olívaolajos paradicsomsalátával pompás étel.
1 egész csirkemell
kb. 1 dl. liszt
4 kávés kanál csípős erős őrölt paprika
e mokkás kanál őrölt fekete bors
A csikeszárnyakat gondosan megmosom, az ízületeknél szétdarabolom. A szárnya hegyét külön teszem, azt majd csirkeleves főzéshez felhasználom.
A csirkemellet kicsontozom, a bőrét rajta hagyom.
Ez a csontot is a csirkeleves főzéshez használom fel majd egyszer, addig a mélyhűtőbe teszem. Egyszer csak összegyűlik nagyobb mennyiség ilyen nyesedékekből, csontokból, akkor felzöldségezem és levest főzök belőle.
A húst besózom.
A húsról a vizet felitatom papírtörlővel.
A lisztet paprikát, borsot egy nagyobb nylonzacskóba keszem, a csirkedarabok felét beleteszem, a zacskó száját alaposan összefogom, és összerázom. A liszt egyenletesen betakarja a darabokat.
Egy nagyobb méretű teflonba kevés olívaolajat forrósítok és belerakom a darabokat, és hirtelen ropogósra sütöm a külsejét.
Közben begyújtom a sütőt, és a forró sütőbe a tepsibe szedett csirkedarabokat betolom.
A sütőben kb. 20 - 25 percig sütöm, közben egyszer megfordítom.
Aztán kiszedem, és a teflonba visszateszem és hirtelen nagy lángon ropogósra sütöm. ez kb. 2 perc az egyik oldalon, 1 perc a másik oldalon.
A csirkemellet a zacskóban összerázom a lisztes keverékkel, teflonban megkapatom, azaz mindkét oldalon ropogósra sütöm. kb fél deci konyakot öntök rá, hosszú száró gyufával meggyújtom, és hagyom hogy leégjen róla a szesz. (Ezt flambírozásnak hívják egyébként.)
Amikor már elalszik a láng, kb. 1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom. Vigyázva, a húst meg nem szúrva forgatom a teflonban. Így az összes zamat, benne marad a húsban, és nem szárad ki.
Ha van görög csirke-fűszerkeverékem, akkor megszórom még vele a párolási idő fele idejében.
Amikor a víz elpárolgott, akkor pirosra sütöm a két fél mellett.
Majonézzel, esetleg sült krumplival, de olívaolajos paradicsomsalátával pompás étel.
2010. január 1., péntek
Lúdláb
Vékony, kb. másfél két centi vastag piskóta tészta, kb. 25 x 33 cm nagyságú
( én most a Metróból vettem piskótatekercs kész tésztát, két adagnyi tészta lesz belőle)
Krém:
1 puncs puding por
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
sűrűre főzni
kihűteni, langyosra
1 evőkanál rum
20 dkg ráma
20 dkg cukorral kikavarni
a kettőt összekavarni a puncsosba a rámásat és a tésztára kenni
10 dkg csokoládé felolvaszt
1 evőkanál olaj
ezt a tetejére kenni
Ez az autentikus krém, de én most újítottam rajta, íme:
2 zacskó puncs puding por
6 dl tej
4 evőkanál cukor
ebből pudingot főztem és kevergetés mellett kihűtöm
1 evőkanál rumot keverek el benne
1 doboz Lidl-ből vásárolt 250 gr. mascarpone krém
Ezeket összekevertem robotgéppel, szép fényes, egynemű lett.
Egy nagy kés segítségével rákentem a piskóta alapra.
A pudingos krém akkor igazán jó, ha a piskótán legalább két ujjnyi krém van.
10 dkg jó minőségű keserű csokoládét felolvasztok a mikróban, és
1 evőkanál olíva olajat keverek el benne.
Ezt az olvadt csokoládét ráöntöm a krém tetejére, és gyorsan, egy kancsó forró vízben átmelegített, a tisztára törölt nagy késsel széles mozdulatokkal elkenem a tetején a csokit.
Hagyom a csokoládét megdermedni a tetején.
A kancsó forró vizet ismét előveszem, a nagy kést felmelegítem, szárazra törlöm, és a forró késsel egy egy vágással felkockázom a sütit.
Az egy vágás után ismét forró vízbe teszem a kést, szárazra törlöm, és úgy vágok vele újra.
( én most a Metróból vettem piskótatekercs kész tésztát, két adagnyi tészta lesz belőle)
Krém:
1 puncs puding por
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
sűrűre főzni
kihűteni, langyosra
1 evőkanál rum
20 dkg ráma
20 dkg cukorral kikavarni
a kettőt összekavarni a puncsosba a rámásat és a tésztára kenni
10 dkg csokoládé felolvaszt
1 evőkanál olaj
ezt a tetejére kenni
Ez az autentikus krém, de én most újítottam rajta, íme:
2 zacskó puncs puding por
6 dl tej
4 evőkanál cukor
ebből pudingot főztem és kevergetés mellett kihűtöm
1 evőkanál rumot keverek el benne
1 doboz Lidl-ből vásárolt 250 gr. mascarpone krém
Ezeket összekevertem robotgéppel, szép fényes, egynemű lett.
Egy nagy kés segítségével rákentem a piskóta alapra.
A pudingos krém akkor igazán jó, ha a piskótán legalább két ujjnyi krém van.
10 dkg jó minőségű keserű csokoládét felolvasztok a mikróban, és
1 evőkanál olíva olajat keverek el benne.
Ezt az olvadt csokoládét ráöntöm a krém tetejére, és gyorsan, egy kancsó forró vízben átmelegített, a tisztára törölt nagy késsel széles mozdulatokkal elkenem a tetején a csokit.
Hagyom a csokoládét megdermedni a tetején.
A kancsó forró vizet ismét előveszem, a nagy kést felmelegítem, szárazra törlöm, és a forró késsel egy egy vágással felkockázom a sütit.
Az egy vágás után ismét forró vízbe teszem a kést, szárazra törlöm, és úgy vágok vele újra.