Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. január 15., péntek

Savanyú tojás leves

3-4 db. közepes méretű krumpli
4 egész tojás
2 babérlevél
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
fél citrom leve
kevéske kristálycukor
2 szelet citrom
1/2 liter víz
1 mokkás kanál só


A vajból lisztből rántást sütök, belekverem a tejfölt, óvatosan felhígítom a vízzel,hogy ne legyen csomós, beleteszem a babérlevelet, a két karika citromot, felforralom, amikor fő, beleteszem a kockára vágott krumplit, a citrom levet, a cukrot, amikor majdnem megfőtt, akkor megkóstolom.
Ha kell bele só, vagy cukor, vagy még citromlé, akkor teszek bele. Kellemesen savanykás ízű lének kell lenni.
Amikor jó ízűnek találom a levet, akkor egyenként felütöm a tojást egy kis tálkába, majd óvatosan egy merőkanálba öntöm át, és a merőkanalat óvatosan a lassan fővő levesbe engedem bele, és akkor belefordítom a levesbe a tojást, hogy egyben maradjon. Azért kell lassan főnie, mert ha zubogva fő, akkor szétmegy a tojás. A tojást is megfőzöm, kb. négy öt perc alatt megfő, akkor jó, ha a sárgája is megfőtt.

2010. január 10., vasárnap

Hamburger

1/2 kg marha hús, vagy sertés dagadó, vagy felesben a kettő, kétszer átdarálva, vagy a hentest megkérni, hogy a kislyukú darálón darálja meg
fél vöröshagyma reszelve
csapott mokkás kanál só
frissen őrölt bors, négy -öt tekerésnyi, vagy fél mokkás kanál őrölt bors
1 evőkanál worcestershire szósz

4 hamburger zsemle

4 saláta levél

két paradicsom karikára vágva
kb 10 cm-nyi uborka karikára vágva
fehér hagyma négy karika
ketchup
majonéz

A húst a fűszerekkel jól összegyúrni, négy lapos korongot formázni belőle, és kevés olíva olajon megsütni.
A hamburger zsemléket ketté vágni, és a vágott felüket megpirítani.

A saláta levelet a zsemlébe, rá a húst, arra a zöldséget, a szószokat és rá a zsömle másik felét.
Kész.

2010. január 2., szombat

Sült csirke - egyszerűen

1 csirke

bors
olaj
kb. 1,5 - 2 dl víz, vagy csirke alaplé


A csirkét megmosom feldarabolom. Én minden részét felhasználom, a lábát, nyakát, zúzáját, máját is. A teflon serpenyőben két evőkanál olívaolajat hevítek, és a csirkedarabokat mindkét oldalán megpirítom. Amikor pirosra sült a bőre, akkor megsózom, megborsozom, és aláöntöm a viz, vagy az alaplé felét. Lefedem egy fedővel, és lassú tűzön párolom.
Kb. 10-12 perc után megfordítom, de nem szúrom meg egyik darabot se, mert az elősütésnél a hús külső részén lévő rostok lezárták a húst, és nem folyik ki belőle a saját leve, nem shzárad ki a hús. Pótolom az elpárolgott levet, újra visszafedem, és további 10 percig párolom, majd fedő nélkül sütöm, és amint a víz elpárologott, a bőrét ropogósra sütöm.

Lehetséges, hogy nehéz lesz kiszedni a serpenyőből, mert kicsit leragadt, de tiszta, minden fondorlattól mentes, egyszerű sült csirke ízű csirkét kapunk.

A csirke akkor kész, amikor a bőre a lábán megszakadozik, a combján a bőr elszakad és kilátszik a csontja.

sült krumplival, krumplipürével, törtkrumplival,
sáfrányos párolt rizzsel, gombás rizzsel, zöldborsós rizzsel ( rizi-bizi) tálalható.
Vagy őszibarack befőttel fogyasztható.
Vagy görög salátával.
Vagy csak úgy...
Ízlés szerint.

Ropogós csípős csirkeszárny és flambírozott mell

1 kg csirkeszárny
1 egész csirkemell

kb. 1 dl. liszt
4 kávés kanál csípős erős őrölt paprika
e mokkás kanál őrölt fekete bors

A csikeszárnyakat gondosan megmosom, az ízületeknél szétdarabolom. A szárnya hegyét külön teszem, azt majd csirkeleves főzéshez felhasználom.

A csirkemellet kicsontozom, a bőrét rajta hagyom.
Ez a csontot is a csirkeleves főzéshez használom fel majd egyszer, addig a mélyhűtőbe teszem. Egyszer csak összegyűlik nagyobb mennyiség ilyen nyesedékekből, csontokból, akkor felzöldségezem és levest főzök belőle.

A húst besózom.

A húsról a vizet felitatom papírtörlővel.

A lisztet paprikát, borsot egy nagyobb nylonzacskóba keszem, a csirkedarabok felét beleteszem, a zacskó száját alaposan összefogom, és összerázom. A liszt egyenletesen betakarja a darabokat.
Egy nagyobb méretű teflonba kevés olívaolajat forrósítok és belerakom a darabokat, és hirtelen ropogósra sütöm a külsejét.

Közben begyújtom a sütőt, és a forró sütőbe a tepsibe szedett csirkedarabokat betolom.
A sütőben kb. 20 - 25 percig sütöm, közben egyszer megfordítom.
Aztán kiszedem, és a teflonba visszateszem és hirtelen nagy lángon ropogósra sütöm. ez kb. 2 perc az egyik oldalon, 1 perc a másik oldalon.


A csirkemellet a zacskóban összerázom a lisztes keverékkel, teflonban megkapatom, azaz mindkét oldalon ropogósra sütöm. kb fél deci konyakot öntök rá, hosszú száró gyufával meggyújtom, és hagyom hogy leégjen róla a szesz. (Ezt flambírozásnak hívják egyébként.)
Amikor már elalszik a láng, kb. 1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom. Vigyázva, a húst meg nem szúrva forgatom a teflonban. Így az összes zamat, benne marad a húsban, és nem szárad ki.

Ha van görög csirke-fűszerkeverékem, akkor megszórom még vele a párolási idő fele idejében.
Amikor a víz elpárolgott, akkor pirosra sütöm a két fél mellett.


Majonézzel, esetleg sült krumplival, de olívaolajos paradicsomsalátával pompás étel.

2010. január 1., péntek

Lúdláb

Vékony, kb. másfél két centi vastag piskóta tészta, kb. 25 x 33 cm nagyságú
( én most a Metróból vettem piskótatekercs kész tésztát, két adagnyi tészta lesz belőle)

Krém:

1 puncs puding por
5 dl tej
3 evőkanál liszt
1 evőkanál cukor
sűrűre főzni
kihűteni, langyosra
1 evőkanál rum

20 dkg ráma
20 dkg cukorral kikavarni
a kettőt összekavarni a puncsosba a rámásat és a tésztára kenni

10 dkg csokoládé felolvaszt
1 evőkanál olaj

ezt a tetejére kenni

Ez az autentikus krém, de én most újítottam rajta, íme:

2 zacskó puncs puding por
6 dl tej
4 evőkanál cukor
ebből pudingot főztem és kevergetés mellett kihűtöm

1 evőkanál rumot keverek el benne
1 doboz Lidl-ből vásárolt 250 gr. mascarpone krém

Ezeket összekevertem robotgéppel, szép fényes, egynemű lett.

Egy nagy kés segítségével rákentem a piskóta alapra.
A pudingos krém akkor igazán jó, ha a piskótán legalább két ujjnyi krém van.

10 dkg jó minőségű keserű csokoládét felolvasztok a mikróban, és
1 evőkanál olíva olajat keverek el benne.


Ezt az olvadt csokoládét ráöntöm a krém tetejére, és gyorsan, egy kancsó forró vízben átmelegített, a tisztára törölt nagy késsel széles mozdulatokkal elkenem a tetején a csokit.

Hagyom a csokoládét megdermedni a tetején.


A kancsó forró vizet ismét előveszem, a nagy kést felmelegítem, szárazra törlöm, és a forró késsel egy egy vágással felkockázom a sütit.
Az egy vágás után ismét forró vízbe teszem a kést, szárazra törlöm, és úgy vágok vele újra.