Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 24., hétfő

Az ételek sűrítése. Rántás, habarás, keményítővel, krumplival való sűrítés

Az ételeket sok esetben sűrítjük, hogy ne legyen olyan "vékony" a leve.
Ezt rántással, habarással, krumplival vagy keményítővel lehetséges elérni.

Álljon itt először is a rántás.

kb. 1,5 dl olaj, vagy 15 dkg zsír (liba, vagy sertés)
4-5 evőkanál liszt
1-2 kávéskanál pirospaprika


Serpenyőben zsíradékot ( zsírt, vajat, vagy olajat hevítünk, attól függően mihez akarjuk használni a rántást), és amikor elkezd sülni, akkor lisztet szórunk bele. Annyit, hogy már ne legyen folyékony, de még keverhető legyen, de ne egycsomóban álljon a serpenyőben. Ezt a masszát folyamatos kevergetés mellett zsemle színűre pirítjuk.
Amikor elkezd zsemleszínű lenni, akkor levesszük a tűzről, tovább kevergetjük, még a serpenyő hőjétől tovább fog pirulni. Amikor már nem sül, akkor beleszórjuk a jó minőségű piros paprikát, és azzal elkeverjük. Amikor kihűlt, zárható üvegbe, vagy műanyag dobozba tesszük, és hűtőszekrényben sokáig eláll, hogy amikor szükségünk van egy-két kanálnyira, csak kivehessünk belőle.

A rántást lehetséges paprika nélkül is készíteni, felhasználási céltól függően.

A rántásba, felhasználási céljától függően, lehet fokhagymát ( amit a fokhagyma nyomóval előtte kinyomunk) is pirítani .
pl. vajas fokhagymás( paprika nélküli) rántással lehet spenót főzeléket sűríteni.

Rántással sűrítjük a főzelékeket, kelkáposztát, sárgaborsót, babot. A leveseket, pl. a bablevest, krumpli levest, frankfurti levest, zöldborsó levest. És nem utolsó sorban a töltött káposztát.

Nézzük, hogyan készül a habarás?

1 dl tejföl
2 evőkanál liszt

Egy kicsi tejfölt a liszttel simára keverve, többi tejföl fokozatosan bele, majd az egészre levesmerő kanalanként a forró léből szedünk, elkeverjük, mindaddig ameddig a tejfölös lé nem lesz forró, ekkor beleöntjük a lábasba. (ha kicsit csomósnak látjuk a habarékot, akkor szűrőn keresztül).

Habarással sűrítjük a tejfölös ételeket és a csirke paprikást is.
Ezt úgy, hogy amikor megfőtt a pörkölt, akkor kiszedjük belőle a csirkedarabokat, és a lábosban maradó pörköltlevet behabarjuk. Itt fontos, hogy a behabart levet szitán átnyomkodva, simán, hagymadarab mentesen adjuk hozzá a csirkedarabokhoz. Újra felforraljuk és kész is.

Keményítővel pedig az étkezési keményítő dobozán olvasható módon kell elbánni.

Lehet még krumplival is sűríteni. Ezt úgy kell csinálni, hogy a krumplit megfőzni és amikor már szinte szétfő, akkor egy kevés lével össze kell turmixolni. ( ha nincs turmix, akkor leszűrni, krumplinyomóval széttörni, és a sűrítendő ételből vett lével felhígítani, és az ételbe szűrni.
Klasszikus krumplis sűrítési mód lehet a krémlevesek sűrítése, sóska mártás, vagy spenót főzelék sűrítése.

Ha kérdésed van tedd fel bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése