Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 27., péntek

Búvár bál és egyebek

Nemcsak az időjárás produkált havazást az elmúlt héten, hanem engem is behavazott a munka. Így mindennapi dünnyögésemet nélkülöznetek kellett.

Az elmúlt hét végén Pécsen voltunk.
Megmondom őszintén, én sokkal szebb városra emlékeztem, mint amit most találtunk. Érdekes lesz az az Európa fővárosa, mert a város elhanyagolt, az épületek felújítatlanok, nota bene romos lakatlan épület is éktelenkedik a sétáló utcán, a belvárosi sétálóutcák gödrösek, pocsolyásak, bokatörőek, vasárnap egyetlen egy üzlet sem volt nyitva, egy ajándék bolt, egy újságos, semmi. Lehet, nagyon elkényeztetett bennünket a fővárosi lét, a mindenmindigelérhetőbeszerezhetőmegtalálható, de megvallom őszintén zokon esett.

És feltűnt, hogy irdatlan mennyiségű utazási iroda van, különféle ajánlatokkal, de egyöntetűen pofátlanul drágán. Egyiptom pl. 3 csillagos szállodában - ami ott nem mondható túl jó megoldásnak- 78 ezer. Ez még hagyján, de ehhez jön még az apróbetű, a kerozin pótdíjtól kezdve, a kötelező, és immár beépített borravaló összegéig, további 64.000.-Ft.
Hát rosszul emlékszem, de mintha hoztak volna egy rendelkezést, hogy a teljes részvételi díjat egyösszegben kell feltüntetni a hirdetésben, nem apróbetűvel adagolva? De nyilván megél mind, mert ha nem így lenne, hát biztosan nem lenne ennyi belőle.

Akartunk inni egy jó kávét valahol. Egyik lehetőség sem ragadott meg bennünket, mert sem hívogató, sem kellemes helynek nem tűnt egyik sem. Főleg az a kávézó nem, amin a bejárati ajtóra kézzel kiírt papírlapon volt közhírelve, hogy hónapok óta eladó. Vajon milyen lelkes lehet odabent a személyzet, vagy a tulaj? Nem kockáztattunk.

Viszont, hogy valami kellemes élményt is megosszak veletek, hazafelé a Dunakömlődi Halászcsárda volt szerencsés ebéddel szolgálni nekünk.
Már a parkoló bizalomgerjesztő volt, számos autó állt bent, a kisebb és a nagyobb parkolóban is, de még volt hely a frissen érkezők részére is. Végre egy hely, ahol emberek esznek, vasárnap délben. Nos kifogástalan ebédet kaptunk, a harcsa halászlé pont olyan volt, mint amilyennek lennie kell. Én kalandvágyból kértem egy adag gyufatésztát is- merthogy hosszasan szegedi lakos létemre ilyet még nem ettem- de nem kellett volna.
Nekem nem ízlett.
A süllő forrón, frissen sütve érekezett az asztalunkhoz, két akkora hal szelettel, hogy lelógott a tányérról.
Még szerencse, hogy nem ettem kenyeret a halászléhez, mert bizony szégyenben maradtam volna. Így hősies küzdelemben győztem, és elpusztítottam a halacskát az utolsó falatig.

Végül kényszerűségből még kértünk egy kávét meg egy kapucsinót. Meglepetésre a kisasszony elnézést kért, hogy a kapuccsínót csak porból tudja keverni, és így kiegyeztünk két presszókávéval. (Csak megjegyzem, hogy nem értem én ezt, ahol van presszógép, víz, kávé meg egy kis tej, vajh mi okból keverik porból a capuccinot?)
De az igaz meglepetés a kávé volt! Merthogy egy halászcsárdában jó halászlevet meg rántott süllőt kapni, az rendjén való dolog, de kávét? Olyan szuper kávét kaptunk, ami megállta volna a helyét bármelyik speciális kávézó kínálatában is.

Hmmm, most így visszaolvasva, kicsit megdöbbentő, hogy lassan már lelkendezni kell azon , ha valahol tisztességesen kiszolgálnak, jó étellel, tisztességgel, vendégül látnak.

Aki a hatos úton jár, ne hagyja ki a Dunakömlődi Halászcsárdát!
A hely minősítése: jövünk még máskor is!

Ja hgy még nem mondtam, hogy miért is voltunk Pécsen? Hát a Búvárbálon!

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jól megláttad Pécs lényegét, ez lett belőle, ezzé tették... és ebben nem csak a pécsi vezetők keze van benne. Országos lejáratás volt ez kérem... Csak tudnám miért? Lassan 15 éve agyalok rajta és eddig nem jöttem rá (na jó, teljesen világosan nem láttam). És ma a blikkben volt egy felsorolás, hogy kinek - mennyi a havija...Kapolyi vezet, irgalmatlan nagy szám van melléírva. A '90-es években ő segítette a hazai és elsősorban a mecseki szénbányászat felszámolását -----> onnan kezdve lett ily "módos". (45éve élek itt a Mecsek alján...)

    VálaszTörlés
  2. És gondolod, hogy a havi fizetéséből él? Én azt hiszem nem.

    A szénbányászat felszámolása, ha jól emlékszem, mintha évekkel ezelőtt olvastam volna valahol,(és javíts ki kérlek, ha nem így lenne), nemcsak magyar találmány volt, mintha már egész Európában nem lenne egyetlen működő szénbánya sem.

    Ami meg Pécset illeti, nagyon fáj a szívem érte, mert a két déli nagyváros, Pécs és Szeged méltó "mediterrán" "nagy" városai a maradék országnak.

    Szeged, az utolsó fideszes időszak alatt teljes felújításon és ráncfelvarráson esett át, és mostanra bizton állíthatom, hogy nagyon szép lett, mint ahogy Debrecen is.
    Pécs meg lemaradt.
    Fáj a szívem érte.

    Ugyanilyen,ha nem nagyobb csalódás volt nekem Szentgotthárd, mert én valamiért úgy gondoltam, hogy ez a kisváros méltó párja lehet Sopronnak. De nem az. Pedig lehetne, mert az adottságai megvannak hozzá, de annyira le van pusztulva, hogy tragikus.

    VálaszTörlés
  3. Tudod órákon keresztül tudnék erről beszélgetni Veled. 10 évig voltam szénbányász egy olyan bányában ahonnan a nagyapám és édesapám nyugdíjas lett, én nem.... nekem mennem kellett. Uránbánya, majd annak a bezárása újabb 10 év, és most is bányász vagyok, igaz csak alagútépítek (inkább földalatti tároló - na) Bátaapátiban.

    A szénbányák bezárása egy nagy idióta hullám következménye volt. Pár évvel előttünk Angliában voltak ilyen bezárások...majd újranyitások. Nálunk gazdaságtalannak ítéltetett - bezáratott mindegyik. Nézd meg sorban: Komló, Pécs, Oroszlány, Tatabánya, Miskolc szép sorban....
    Európában szénbányászat van ám: spanyol, német, angol, belga, lengyel és cseh, ukrán és román. Körben mindenhol. Nálunk csak kettő maradt, Márkushegyen mélyművelés és a Visontai Thorez külfejtés. És egy szakma kihalt bizton mondom, és most a diósgyőri megszűnéssel még egy...

    Pécs? Nos amíg Szeged és Kaposvár, Debrecen elhúzott, bizony mi lepukkadtunk nagyon. De miért? Az csak egy dolog, hogy három kormányzati ciklusban mindig más "nembéli" volt a városvezetés, mint a kormány. De most már sajnos a második királyságuk óta azonos nemű. És csak megy a duma, irgalmatlan pénzek mennek felesleges dolgokra, és Te is láttad, illetve nem láttad, hogy mire kellene inkább. Hát gyorsan a világnézetemről ennyi.
    Szívesen állok veled szóba, továbbra is, ha érdemesnek találsz rá.

    VálaszTörlés
  4. Amikor a szocialista kormányra jutás után az helyi választásokon sokan úgy gondolták, hogy célszerű lesz helyben is szocialista polgármestert választani, mert az a helyi település fejlődésének záloga, - nos akkor nagyot csalódtak. Nagyon sok helyen szocialista önkormányzat lett, és annyi pénz persze nem volt, hogy mindenhol meghálálják az "elvhűséget". Így sehol se történt jelentős felújítás. Hálátlan helyzet. Így maradt ki a szocialista Pécs mindenből.

    VálaszTörlés
  5. A szocialista Pécs akkor is kimaradt amikor éppen Fideszes Pécs volt... Az a folyamatosan Fideszes Kaposvár meg elhúzott, mert ott meglátták és azóta is átlátnak a "Szitán". És az sem mellékes, ki - mennyit - és kivel - kinek lop a nagy kasszából! És az sem, hogy kinek mennyire szívügye egy város, egy megye - uram bocsá régió székhely.

    VálaszTörlés
  6. Hátha most az új polgármester tud és akar is tenni valamit.

    VálaszTörlés
  7. Az új polgármester? A múlt hét végén indult el a kampányolás. Szili vs. Páva. Páva vs. Szili? Majd a nép, az istenadta választ. (és amilyen hülye nép lakja Pécs városát, biztos jó lóra tesz mesmeg, avagy a 20-ra is húz még lapot:))

    VálaszTörlés