Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. június 28., vasárnap

Lecsó

kb. egy kilónyi szép húsos nagyméretű paprika
fél kiló nagy, húsos, piros, érett paradicsom
2 fej közepes méretű vöröshagyma (ez a minimum mennyiség, de annál jobb, minél több hagyma van a lecsóban)
1 gerezd fokhagyma

15 dkg. húsos füstölt császárszalonna
10 cm-nyi füstölt kolbász vagy
3 pár jó minőségű virsli
5 tojás
kb. 1 dl olíva olaj
mokkás kanál só


Elérkezettnek láttam az időt lecsó főzésre.

Először is oszlassunk el egy nagy-nagy tévedést: jó lecsót főzni kizárólag csak jó, kitűnő minőségű, príma hozzávalókból lehet.
Ne dőlj be a piaci kiírásnak, meg se lásd a lecsópaprikának titulált szemetet, mert nem való semmire, nem ér pénzt.
Válaszd ki azt a hat nyolc darab nagy, húsos, friss, kemény paprikát, meg azt négy öt darab nagyméretű szabálytalan alakú, göcsörtös formájú, érett piros paradicsomot, ami édes, és zamatos.

A lecsó főzés maga, kb 20 percet vesz igénybe, de az előkészítés, kissé hosszadalmas.
Tehát lássunk hozzá.
A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk.
A paprikát kicsumázzuk. Ezt úgy a legegyszerűbb, hogy bal marokba fogod a paprikát, jobb kézzel megfogod a paprika szárát, és elkezded csavarni, és nyomni befelé a paprika belsejébe. Ezzel a mozdulattal a paprika csumája pontosan a paprikával való találkozása mentén kiszakad, és ekkor kihúzhatod a paprikából, és kidobhatod. Ez csak friss, kemény húsú paprikával megy, egyébként levágod a paprika felső részét, kiszeded a paprika csumáját, és levágod az összes használható paprikát róla.
A paprikákat félbe vágod, és kb. 1 cm széles csíkokra szeleteled.

A paradicsomot meghámozod. ez egyszerű dolog, az érett paradicsomról kis bevágás után lehúzható a héja. Vagy négybe vágod, a cikket vágódeszkára teszed, és éles késsel a héj és a hús közé vágsz, és a héjat megfogod, és kivágod a cikket belőle. vagy beleteszed a paradicsomot héjastól, de én úgy nem szeretem, tehát eltávolítom a paradicsom héját bármi áron.
A paradicsomot cikkekre, és azt még legalább ketté vágom.

A szalonnát csíkokra vágom a kolbászt felkarikázom és megpirítom, kiszedem a zsíradékból, a hagymát megdinsztelem, egy mokkás kanál sót szórok rá, és a feldarabolt paprikát beleteszem, meg a szalonnát, kolbászt, és kevergetve, fedő alatt megpuhítom, amikor már nem ropogós, akkor rádobom a paradicsomot, és összefőzöm, Amikor már nem különül el a paradicsom nagyon, akkor megkóstolom. Ha nagyon savanyú, akkor teszek bele egy-két mokkás kanál cukrot. De ez nem fordulhat elő az érett szabadföldi paradicsom felhasználása esetén.

A virsliket, ha műanyagban vannak, akkor lehúzom róla a héját, (ha bőrös, akkor örülök, mert biztosan finom lesz)ha akarom karikára vágom, de lehet egyben is a lecsó tetéjére tenni. Fözöm tovább itt a lecső gőzében megfő a virsli.
Amikor megfőtt, akkor leszedem a tetejéről, és a sóval felvert tojásokat ráöntöm a lecsóra, összekeverem és összesütöm. Visszateszem a virsliket, ha egyben hagytam, és tálalom.
Jéghideg kovászos uborkával és foszlós, ropogós héjú friss fehér kenyérrel.
Én így szeretem...

2012. július  26.

No az idő elteltével  kicsit módosult a recept:
15-20 dkg füstölt szalonna, kolbász, vagy húsos szalonna
2 evőkanál disznózsír
1,5 kg paprika
1 kg paradicsom
1/2 kg hagyma

A szalonnát, kolbászt vagy húsos szalonnát kiolvasztom, ropogósra sütöm és kiszedem a zsírból
Megpirítom a zsírban a hagymát, majd rádobom a feldarabolt paprikát, ha kell akkor kb. fél egy dl vizet öntök alá, hogy párolódni tudjon, amikor kicsit puhult, akkor a meghámozott, kézzel összenyomkodott paradicsomot hozzáöntöm és lassú tűzön összefőzöm, a ropogósra sütött kolbászt belekeverem és együtt főzöm. A végén nagy lángon elpárologtatom a vizet, zsírjára sütöm.
Így kb. a főzési idő -a tisztítással együtt- legalább másfél óra.

Mehet hozzá persze virsli és tojás is.
A tojást  csak az azonnal elfogyasztandó adaghoz adom, a többi tojás nélkül tárolható a hűtőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése