Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. október 26., szerda

Abált paprikás disznófej

egy egész perzselt disznófej ( ez praktice két fél fejből áll, mert a velő kivételéhez kettéhasítják a disznó fejét)

szemes bors
vöröshagyma
fokhagyma
csemege piros paprika

ha kissé finnyásabbak vagyunk, akkor kérhetjük, hogy a hentes csontozza ki, vagy legalább a fogsor részén fejtse le a a csontról a fejet, és csapja le a bárdjával a fogas csontot.

Ha egyben vásároljuk meg, akkor jó alaposan mossuk, sikáljuk meg a fejet. Egy megfelelő nagyságú fazékba tegyük fel főni annyi vízbe, amennyi ellepi. Tegyünk bele egy evőkanál sót, egy teáskanálnyi szemes borsot két gerezd foghagymát, egy nagy fej vöröshagymát, és lassú tűzön négy öt órát főzzük. Arra vigyázzunk, nehogy kifusson, és szép lassan gyöngyöző forrásban maradjon.
Akkor főtt meg, ha a hús könnyedén leomlik a csontról. Ügyeskedjünk a fej kivételénél, mert szakad szét, omlik le róla a hús, és ha nem vigyázunk, akkor rendesen összecsap bennünket a forró lé, ha visszaesik bele a csont.
Szóval ha kivettük, akkor a csontról leszedjük a fejhúst, tenyérnyi darabokra vágjuk és még forró állapotban finoman megsózzuk. Még mindig forró állapotban jó minőségű őrölt piros paprikával alaposan beszórjuk. ehhez egy kis szűrőt használunk, és abból szitáljuk rá a paprikát, Vastagon kell rajta állni a paprikának. Kihűtjük, majd a hütőben alaposan kifagyasztjuk. (nem, nem a mélyhűtőben, csak a rendes hűtő részben hagyjuk hűlni legalább 5-6 órát.)

Friss kenyérrel, savanyú káposztával, vagy zöldhagymával egyaránt kiváló étel.

Nem, nem diétázóknak ajánlom, de szalonnát enni nem bűn. Ez ráadásul még húsos részekkel is dicsekedhet, sőt ott a porcogós fül, ami igazán pompás falat.

Ugyanígy csináljuk az abált szalonnát is, ehhez húsos hasaalja, vagy toka részt vásároljunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése