Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2013. április 20., szombat

Nyak-leves, pulykából

1 - 1,5 kg pulykanyak (a hentestől a vastag, húsos darabokat kell kérni)
3 nagyobb petrezselyem gyökér
2 sárgarépa
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 darabka szerecsendió-virág
1 evőkanál fekete szemesbors
1,5 evőkanál só
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld

A levesfőzéshez legalább egy hat literes fazék kell.

A zöldséget megtisztítom  megmosom, de nem kell felvágni, csak kettéhasítani, vagy a két végén ellentétesen bevágni.
A pulyka nyakakat megmosom, de nem vágom fel, hogy ne legyen szilánkpos, illetve könnyebben lehet majd kezelni, kiszedni a levesből.
A pulykanyakakt a fazék aljára teszem, rá a zöldséget, hagymát, borsot, sőt, szóval mindent a fazékba teszek. Felöntöm vízzel.
Alágyújtok és lassú tűzön lassan, gyöngyözve főzöm. Legalább 3 óra hosszat.
A végén megkóstolom, ha kell még só bele, teszek bele, ha sósnak tűnik, mert pl elfőtte a a lé nagy részét, akkor kissé visszahígítom a levest, és ekkor még újra fel kell, hogy forrjon a leves.
Amikor megfőtt a hús, és a levesnek jó íze van, akkor eloltom a tüzet, kiszedem a levesből a zöldséget, a húst, és vagy 10 percig nem nyúlok a fazékhoz, hagyom ülepedni a levest.
Aztán egy másik fazékra ráteszem a levesszűrőt és szép óvatosan a merőkanállal átszedem a levest- nehogy felkeveredjen a leves alja, mert így szép áttetsző türkös lesz a húsleves.
A fazék alján ott marad a sűrű leves- ami ízre nagyon finom, tehát az a három négy kanálnyi leves lehet a szakács ajándéka. Ha nincs hozzá gusztusod, akkor nyugodtan dobd ki- vagy add oda kutyának macskának ő szeretni fogja.

A leszűrt levest őrölt borssal  (kb. negyed  mokkáskanályni) ízesítjük.

Egy kis lábosba kb. 3 dl levest kimerünk,  megsózzuk,  felforraljuk és ebben főzzük meg a levestésztát.
A cérnametéltet a forrásban lévő levesbe tesszük  újraforrásig felforraljuk, majd amikor forr, rátesszük a fedőt és elzárjuk alatta a tüzet. Kb. tíz perc alatt a tészta magába szívja az összes levest és megfő.

Én a levest  és a levestésztát külön szolgálom fel, mindenki annyi tésztát tesz a tányérjába amennyit szeretne.
A főtt húst tormával, mustárral, majonézes tormával tálalom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése