Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2016. október 6., csütörtök

FICOCO

Hogy mi az a Ficoco?
Csokoládés fügelekvár. Aki járt már Horvátországban és valaha is kóstolta ezt a klasszikus horvát édességet, az mindig vágyik rá.

Kedves barátném kertjében az idén a fügefa úgy döntött, hogy roskadásig növeszti az ágain a fügét- és még most október elején is tele vannak az ágak növésben lévő fügécskékkel. Vajon kegyes lesz-e a fügefához az időjárásfelelős és hagyja -e megérni az összes gyümölcsöt?

No, de ami eddig megérett azt leszüretelte tündérkörösztanyám, én meg elvittem neki a ficoco receptemet.
Amikor előzetes bejelentés nélkül betoppantam hozzá- láss csodát- éppen fügét pucolt. Mondtam,  hogy hoztam mindent,  csak fügém nincs!

Tehát lássuk a hozzávalókat:

fél kg füge
2 evőkanál méz
1 teáskanál cukor (csak az íze végett)
2 evőkanál jó minőségű kakaópor, vagy 10 dkg cukor nélküli csokoládé (ez utóbbi az ALDI-ban kapható)Vigyázat ez nem diabetikus csokoládé, hanem kifejezetten cukormentes! ebben nincs semmiféle édesítőszer.
5 cm-es vanília rúd kikapart belseje
esetlegesen 1 evőkanál rum (ez is csak az íze végett)

A fügét azután mérjük meg, hogy  megmosva, leszárazva, külső héja vékonyan lehántva feldarabolva van. A fügét a mézzel, a cukorral és a vaníliával  összekeverjük egy lekvár főző edénybe, kb, 10 percig főzzük, egy botmixerrel egyneműsítjük, amikor már nincsenek benne nagyobb darabok, akkor jó. Belekeverjük a kakaót, vagy beledaraboljuk a cukormentes csokoládét, visszatesszük a tűzre és még kb. öt percig főzzük. Ha rumot is  akarunk bele, akkor itt végén kell azt is beletenni.

Forrón csavaros tetejű kisméretű  ( 2-2,5 dl -es) lekváros üvegekbe szedjük, tele legyen az üveg, majd azonnal lezárjuk a csavaros tetővel és kétszer háromszor fejre és talpra állítjuk váltakozva, hogy a benne rekedt levegő a forró lekváron haladjon át - ezzel teljes mértékben csírátlanítjuk, és így nem fog elromlani a ficoco-nk tartósítószer nélkül sem. Szárazdunsztba tesszük az üvegeket és két három napig ott is hagyjuk kihűlni. A csavaros tetőkön van egy kis pukli, amit ilyenkorra a vákum beszívott, és légmentesen zárva vannak az üvegeink. Ha a tető közepét megnyomjuk és nincs benyomható kis pukli hanem inkább homorú a tető közepe, mint domború- akkor jó.


1 megjegyzés: