Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2019. február 28., csütörtök

Libasült

A liba egy mérges madár- mondta egy nagyon kedves orvos ügyfelem.  Nem nagyon tűr meg más jószágot maga körül, ugyanígy viselkedik a libazsír is. A szervezetünkbe bekerülve, kihajtja onnan  a másfajta zsírokat.  A csodás ereje abban rejlik, hogy a libazsír 28 fokon válik cseppfolyóssá, a disznózsír meg 38 fokon. A libazsír a legkönnyebben emészthető zsír. Egyél libazsíros pirítóst minden reggel - hangzott az orvosi tanács.

De ahhoz, hogy legyen libazsírom libát kell sütni. (jó lehet libahájat venni a boltba, de az egész madár sütése az igazi)

A libát fel kell darabolni. Úgy, mint ahogy azt a tyúkkal, csirkével tesszük.
A húsdarabokon a hájas bőrt nem vagdalom be. Ahogy rajta van, úgy hagyom.  Nem marad szalonnás, nem lesz rágós, sőt, a bőre ropogós, zsír nélküli lesz.

Tehát fogom a liba darabokat, megsózom, és a 230 fokra felforrósított sütőbe, lefedés nélkül beteszem.  30-35 percig sütöm az egyik oldalát, majd megfordítom a húsdarabokat következő 30 percig sütöm a húsok másik oldalát. Ez alatt az idő alatt kisül a bőre alól az összes zsír. Ha túl sok zsír lett, akkor leszedek belőle, de kell, hogy kb. 2 cm vastagságban álljon a zsír a tepsi alján. (ez kb. egy ujjnyi) Lefedjük a tepsit fóliával szorosan és a zsírban, lefedve sütjük kb, 20-25 percig még.
Ekkorra már valószínűleg puha a hús. Ha még nem, akkor levesszük a hőmérsékletet 190 fok körülire, és sütjük  tovább lefedve még vagy 10-15 percig, amíg teljesen meg nem puhul a hús.
Ekkor levesszük a fóliát és pirosra-ropogósra sütjük. Ehhez még kell vagy 10-15 perc.
Látható, hogy a liba sütése időt vesz igénybe, kell neki  vagy két óra sütés.
De a végeredmény- csodás lesz. A liba bőre vékony és ropogós, alatta a hús omlós, szaftos ízletes.
Én semmi más fűszert nem használok hozzá, csak sót.

Tálalni,  tört krumplival tálalom, almás lila párolt káposztával. (töredelmesen bevallom, hogy az almás lila párolt káposztát készen vásárolom az Aldi-ban, az pont olyan, ahogy én csinálnám, és én szeretem.)

Nos így megsütve a mérges liba egészen megszelídül, sőt a mi vonásainkat is kisimítja ez a tökéletesre sikerült libasült.








2 megjegyzés: