Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2022. december 23., péntek

Bélszín Sztroganoff módra

 Minden hozzávalót készítsünk elő, vágjuk fel, porciózzuk ki, sorakoztassuk fel a tűzhely mellett. Aztán már csak össze kell rakni...

Hozzávalók:

5 dkg vaj

ugyanannyi mennyiségű olíva olaj

egy ujjnyi füstölt szalonna vékony csíkokra vágva

kb.10 dkg kolozsvári húsos szalonna vékony csíkokra vágva

1 vöröshagyma vékonyra szeletelve 

kb.40 dkg bélszín  fél kisujjnyi csíkokra vágva 1 evőkanál liszttel megszórva

só, bors

4-6 db gomba szeletekre vágva

2-3 savanyú uborka csíkokra vágva

1 evőkanál liszt

1 púpozott evőkanál mustár

2 dl főzőtejszín

két evőkanál konyak

 

A hozzávalókat ebben a sorrendben használjuk fel.

A zsíradékon megpirítjuk a szalonnákat, majd a hagymát, amikor az is üveges, akkor rádobjuk a lisztbe forgatott húscsíkokat, fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk a gombát,  kicsit együtt pirítjuk, majd a savanyú uborkát is hozzáadjuk összekeverjük, meghintjük egy evőkanál liszttel, összekeverjük, beletesszük a mustárt, felöntjük a főzőtejszínnel felfőzzük,  majd a végén belekeverjük a konyakot. Én a kerámialapos tűzhelyen szoktam hagyni a szendvics talpú főzőedényben  itt még kikapcsolt tűzhellyel is "lassú-főző üzemmódban" fő tovább.

Rizzsel, burgonya krokettel, sült krumplival esetleg burgonyapürével tálalhatjuk. Nemcsak bélszínt, hanem pulykamellet is készíthetünk ilyen módon.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése