Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 28., péntek

Csokis-meggyes piskóta

Köszöntöm az első rendszeres olvasómat! :-)

Ennek örömére, süssünk most egy piskótát.

A piskóta akkor finom, ha jó vastag, puha, vannak benne csokidarabok, meg meggy szemek.
Tehát kell nekünk

6 tojás
6 evőkanál liszt ( sima liszttel más, mint rétes liszttel, próbáld ki így is úgy is! Rétes liszttel kicsit morzsalékosabb lesz, sima liszttel meg egységesebb)
6 evőkanál porcukor
(A lényeg az, hogy a fenti mennyiségek kb. egyenlőek legyenek.)
1 citrom héja, fél citrom leve
1 csomag sütőpor
1 tábla étcsokoládé ( 10 dkg)
kb. 15-20 dkg. magozott meggy ( vagy meggybefőtt)
egy akkora tepsi, mint egy A4 papírlap

A csokoládét feldarabolod, késsel egy tiszta, nem hagymás szagú vágódeszkán. Egy egyens pengéjű kés nyelét, és hegyét megfogod, és így vagdalod apróra.
A meggyet kimagozod, és egy szűrőbe teszed, hogy lecsepegjen a leve.
Ezután begyújtod a sütőt, maximumra veszed, hogy melegedjen.

A tojásokat egyenként óvatosan felütjük, és a fehérjét egy csészébe tesszük, a sárgáját pedig egy tálba. Azért csészébe, mert ha a tojás nem jó, akkor elrontja a már felütött tojásokat, és általában az utolsó tojás szokott rossz lenni. Továbbá a fehérjébe nem mehet egy csepp sárgája se, mert akkor nem tudjuk felverni. Amikor felütöttük és elválasztottuk a tojást, akkor a fehérjét is egy másik tálba öntjük. Mindegyik tojással ezt tesszük.
A sárgájába beletesszük a cukrot, és fehéredésig keverjük vele. Ez azt jelenti, hogy az egész elveszti a korábbi élénk sárga színét, fehéres lesz, megnő a térfogata, és elolvad benne a cukor teljesen. ( lehet ám ezt konyhai robotgéppel is csinálni nemcsak fakanállal. egy alapszintű konyhai robotgép nem kerül többe, 2-3 ezer forintnál, és ez kavar, habot ver, és tésztát gyúr, és egyébként is jön a mikulás, hátha hoz egyet:-))
A citromot forró vízben jól megsikáljuk, megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük, és óvatosan lereszeljük a héját. Ezt úgy kell, hogy csak a sárga rész kerüljön bele, a fehér ne, mert az keserű. Vagy tehetünk bele citrom helyett narancs héjat.
A lisztet kimérjük egy tálkába, és elkeverjük benne a sütőport.
A tojássárgájába kanalanként beletesszük a lisztet és elkeverjük.
A citrom vagy a narancs felének a levét is belekeverjük.
Félretesszük azt a tálat.
Elővesszük a tojásfehérjés tálat, és a tisztára mosott habverővel kemény habbá verjük.
A tojáshab akkor elég kemény, ha a felfordított tálból nem folyik, esik ki a hab. ezzel csak óvatosan, mert ha a mozdításra a hab is mozdul, akkor ne fordítsd a feje tetejére, mert kiborul.
De ha nem csúszik már a hab a tálban, akkor csak bátran! Óriási érzés, hogy a fejed fölé emelve felfordítod, és nem esik ki! :-)
Na szóval, amikor ezzel is kész vagy, akkor a hab felét lendületes mozdulatokkal belekevereden a tojásos lisztes masszába, aztán a másik felét is.
Nem kell nagyon aprólékosan kevergetni, hogy a hab ne törjön össze.
Veszed a tepsit, ami akkora mint egy A4 papírlap, beleteszel egy sütőpapírt az aljába ( lehet kapni pl. a 100 Ft.-os boltban, rollniban árulják, és sütőpapír a neve, vagy veszel egy vékony gépi átütő papírt - már ha tudjátok milyen az, és még létezik egyáltalán ilyen. Nekem még van:)
Szóval ez a papír legyen alul, és erre ráöntöd a masszát. Rászórod a késsel feldaralot étcsokoládét, és a lecsöpögtetett meggyszemekkel egyenletesen kirakod.
Ezek szépen bele fognak süllyedni a masszába, és várakozás nélkül az előmelegített sütőbe teszed.

A sütőt kb. 180-200 fokra veszed vissza. Nem nyitogatod a sütő ajtatát vagy 10 percig!
Ha van ablaka a sütőnek, akkor látod, hogy a piskóta elkezd nőni, emelkedni.
Kb. még 10 percig kell sütni, addig, ameddig egy hústűt vagy fogpiszkálót, beleszúrva, azt tisztán, minden rárakódás nélkül ki tudod húzni belőle.
Akkor sült meg, ha a kezeddel kicit megütögetve a tetjét, azt érzed, hogy masszív de rugalmas az anyag, és kicsit olyan dübögő hangja van.

Ekkor kiveszed a sütőből, és egy késsel körbevágod a tepsi szélét. Porcukorral megszórod és egy megfelelő méretű tálcát ráteszel a tetejére, és ügyesen megfordítod. Aki alul- az felül.
Óvatosan lehúzod a papírt az aljáról, fogsz egy rácsot, mondjuk a sütőből kiveszed a rácsot, és tiszta rácsot ráteszed a papír helyére, és ismét visszafordítod a piskótát, hogy most az alja legyen ismét alul. Így hagyod kihűlni.
Igazság szerint nem kéne neki neki összeesni, de előfordulhat :-( Ettől ez még nagyon fincsi marad.

Ha kihűlt, akkor kockára vagy nagyobb daraboka vágod, és ehető. ( azért nem melegen, mert akkor a kés összhúzza, és csúnya sűrű lesz)

Ha nem akarsz nagyon cicózni vele, akkor a tojásokat egészben kevered össze a cukorral, és úgy teszed bele a lisztes sütőport. nem kell feltétlenül habot verni.
Akkor is megsül, és akkor is megnő.

A piskóta csoki és meggy nélkül is készülhet, akkor krémet lehet rákenni, vagy lekvárt, vagy csak porcukrot, vagy azt se.

Ha kérdésed van, bátran tedd fel!

3 megjegyzés:

  1. :-) Hát igen. A főzés egy kreatív folyamat. Lehet variálni.

    Annak idején még az ántivilágban volt egy vicc, amelyik a szovjet varia-bútorról szólt. A kérdés úgy hangzott, hogy milyen részei vannak a szovjet varia bútornak? A válasz pedig az volt, hogy két részes, egy Lenin kép és egy szalmazsák. Variáld, ahogy tudod.
    (Na már akkor csak azt kell tisztázni, hogy mi is volt az a varia bútor? Ez egy többféle elemből álló elemes, bárhogy összerakható bútorcsalád volt.)

    VálaszTörlés
  2. Namármost a jó pap is holtig tanul, nemhogy a jó cukrász. A 6 tojásos változat egy kb.20x20 méretű tepsihez elegendő. Tehát újabban úgy sütöm a piskótát, hogy a tepsinek nemcsak az alját bélelem ki sütőpapírral, hanem az oldalát is, vagy vágok ehhez egy csíkot, és körbevezetem a tepsi szélén, vagy nagyobb sütőpapírt vágok és a tepsi alaprajzát véve az ezen túlnyúló széleken az alaprajz meghosszabbításában bevágom, és amikor belteszem a tepsibe, ezeket a széleket odahajtom az oldalához. Ebbe öntöm bele a piskótatésztát. A 200 fokra felmelegített, és NEM légkeverésre állított sütőbe beteszek alulra egy akkora tepsit, amibe kb. másfél két liter kb. 80 fokos vizet öntök bele (ne méregesd, hogy hány fokos, felforralsz másfél liter vizet, és hozzáteszel két deci csapvizet, ez lesz kb. megfelelő hőmérsékletű) tehát ezt beteszed a sütőbe alulra, a középső állásra meg a piskótás tepsit. Legalább 40 percig sütöd. A sütő ajtót TILOS kinyitni, mert abban a gőzben csodásan magasra nő a piskóta és nem esik össze később sem. És nem, nem fog zubogva forrni a víz a 200 fokos sütőben,ne kérdezd, hogy miért, mert nem tudom... Amikor már szép megsültnek látod a pisókótát, akkor nagyon-nagyon óvatosan nyitod ki a sütő ajtót, mert forró gőz fog kicsapni az ajtónyitással és jól megégeted magad, ha nem vigyázol.

    VálaszTörlés