Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 28., péntek

Madártej

6 dl. tej (1 liter)
2 zacskó vaníliás cukor (3 zacskó)
2 evőkanál liszt (3 evőkanál)
3 tojás (6 tojás)
3 evőkanál kristálycukor (5 evőkanál (inkább főzz ennyit, tuti, hogy elfogy!)


A tojásokat szétválasztod ( óvatosan, darabonként külön-külön egy bögrébe)
A tojás sárgáját a cukor felével fehéredésig kikavarod, félrteszed.
A tej felét felteszed egy lábasban főni, bele a cukor felét, és a vaníliás cukrot. A tojásfehérjét kemény habbá vered, és egy evőkanál segítségével beleszaggatod a habot a forró tejbe. Vigyázz a tej hamar kifut, ezért használjuk csak a tej felét, és tedd egy olyan lábasba, amibe majd az egész mennyiség is belefér. Tehát ekkor már tedd takarékra a tüzet, és óvatosan tedd bele a habgaluskát a tejbe, nehogy szétmenjen. Kisvártatva megfordítod a habgaluskát, és amikor ez az oldala is megfőtt, kiszeded egy tányérra.(lukas kanállal)
Legalább két részletben főzd a habgaluskákat, hogy legyen helyed megforgatni is.

Amikor kész vagy a habbal, akkor a tojásos edényben, apránként csomómentesre elkevered a két evőkanál lisztet, ( vagy turmixgépbe öntöd a tojássárgáját, cukrot.lisztet tejet, és csomómentesre turmkixolod) óvatosan beleöntöd a maradék tej harmadát, és elkevered.
A maradék még hideg tej többi kétharmadát beleöntöd a forró tejbe, és forralod. Közben egy merőkanállal kismennyiséget a forró tejből a tojásos tejre szedsz, elkavardor, ( tumixolod) újra szedsz a forró tejből, és amikor már ez a tojásos tej is forró, akkor óvatosan beleöntöd a forró tejes lábasba. Ha úgy látod, hogy csomós, akkor szűrőn keresztül.
Felforralod, közben kevergeted, le ne ragadjon. Kicsit be kell sűrűsödnie, de nem nagyon. Ha nagyon sűsű lenne, nyugodtan önts hozzá még egy kis tejet. Ha csomós, az se baj, ha kicsit kihűlt, majd szűrd át, vagy turmixold össze.

Ha késznek nyilvánítod, kb. fél perc forrás után) kiszeded a tojásos tejet tálkákba, vagy egy szép nagy tálba, kicsit hagyod hűlni, és még melegen, mielőtt bebőrösödik, rászeded óvatosan a habgaluskákat, és teljesen hagyod kihűlni. Aztán beteszed a hűtőbe vagy kiteszed a teraszra ebben a hidegben, de lefedve persze, nehogy valami micó belelefetyeljen, és jól behűtött állapotban kell enni.
Óhhh, megyek madártejet főzni....

Ha kérdéses van, tedd fel bátran!
Azt ne kérdezd, miért madártej, mert azt én se tudom....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése