Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 29., szombat

Brassói aprópecsenye

1/2 kg. sertéscomb
1/2 csapott mokkáskanál só
két tekerésnyi frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma
kb. 1,5 dl. olaj

1/2 kg. krumpli

Előző este:
Sovány sertéscombot veszel, kockára vágod. A kocka ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, olyan 2x2 cm nagyságú kábé.
Egy tálba teszed, megsózod, megborsozod, a tisztességes nagyságú gerezd fokhagymát fokhagyma nyomón átnyomod ( ez azért jó, mármint a fokhagyma nyomó, mert nem kell a fokhagymát a fehér külső héjától megpucolni, és nem lesz fokhagyma szagú a kezed. Hanem csak beleteszed a fokhagymanyomóba, és kinyomod. Ami benne maradt, azt meg késsel kikaparod a szemetesbe, és kész.)Ha nincs fokhagyma nyomód, akkor a megpucolt fokhagyma gerezdet késsel egy vágódeszkán apróra vágod, vagy többrétegű folpackba csomagolod, jó sok helyet hagyva, és a húsklopfolóval szétvered, és ezt kevered bele a húsba. Ráöntöd az olajat, jól összekevered, tehetsz még rá egy fél mokkáskanál vegetát, de akkor kalkuláld be a sótartalmát is,(mert a vegeta sót is tartalmaz) és kevesebb sőt tegyél rá.
Jól lefeded, erre jó egy folpack fólia is, és beteszed a hűtőbe.
Másnap használod fel az olajban érlelt húst.
Erre azért van szükség, mert a hús sokkal zamatosabb lesz, ha bepácolod. Persze ha elfelejtetted megcsinálni előző este, vagy csak délelőtt találtad ki, hogy mit főzöl, az se nagy baj, egy két óra érlelés is több a semminél.

A krumplit meghámozod, és kockára vágod. Akkora kockák legyenek, mint a hús.

A húst az olajjal együtt beleöntöd egy serpenyőbe, és fedő alatt megsütöd. erre azért van szükség, mert a hús levet ereszt, és abban párolódik is. A vége felé fedő nélkül pecsenye színűre sütöd. Légy óvatos, ne száradjon ki, mert akkor ehetetlen lesz.
A krumplit a fritőzben megsütöd.

Ha nincs fritud, akkor a húst kiveszed a fokhagymás olajból, az olajat, ha kell leszűröd, hogy ne maradjon benne égett fokhagyma darabka, vagy bármi, és abban megsütöd a krumplit.

Amikor a hús is, és krumpli is megsült, akkor egy jó nagy tálban, amibe belefér mindkettő, összerázod ( kevered). És kész, tálalhatod.

Én céklával szeretem igazán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése