Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 21., péntek

Töltött karalábé, karalábé főzelék

4 fej zsenge karalábé
kb. 30 dkg. darált hús
3 evőkanál rizs
1 tojás,
fél vöröshagyma reszelve
só ( kb. egy mokkás kanál)
egy liternyi alaplé
vagy egy liter víz két húsleves kockával, vagy húsleves sűrítménnyel
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
petrezselyem zöldje
a karalábé zsenge leveleiből pár darab, jól megmosva, metéltre vágva



A karalábé fejeket meghámozzuk, belsejét kivájjuk. A kis karalábé kosárkákba beletöltjük a darált hús, reszelt vöröshagyma, rizs, tojás és só keverékét, lábasba tesszük a megtöltött karalábé fejeket, a kivájt karalábé forgácsot, meg a zsenge karalábé leveleket mellé tesszük, felöntjük alaplével, (annyira, hogy éppen ne lepje el a lé) és megfőzzük. Amikor megfőtt levesszük a tűzről és tejföllel liszttel behabarjuk. ( kicsi tejföl a liszttel és simára keverve, többi tejföl bele, majd az egészre levesmerő kanalanként a forró léből szedünk, elkeverjük, mindaddig ameddig a tejfölös lé nem lesz forró, ekkor beleöntjük a lábasba. (ha kicsit csomósnak látjuk a habarékot, akkor szűrőn keresztül). Amikor összefőtt, és elég sűrűnek látjuk, akkor a tetejére ollóval petrezselyem zöldet vágunk.

Na most, van egy kevésbé látványos, de sokkal gyorsabb megoldás: a karalábét hasábokra vágjuk, és a húsból gombócokat formálunk, és együtt tesszük fel főni. Ez hamarabb megfő, mint a megtöltött karalábék.

Egy másik variáns szerint a szép, nagy, friss karalábé levelekbe töltjük a darált húst, úgy, mint a töltött káposztát, és így főzzük össze a karalábékkal.

Ha húsgombóc nélkül főzzük a karalábét, akkor máris a karalábé főzelék receptjénél vagyunk-
ekkor a karalábékat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd a szeleteket hasábokra vágjuk tovább.
Egyebekben ugyanaz. De ha rám hallgattok, akkor a húsgombócokkal sokkal jobb!
Ha kérdésed van tedd fel bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése