Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. november 16., vasárnap

Húsleves, alaplé

kb. 1 kg. csontos levesnek való marhahús, vagy
1 kg. húsos sertéscsont
vagy 1 kg. csirkeaprólék, far-hát, esetleg szárny
vagy fele sertés, fele csirke és egy darabka marhahús. ( levesnek való csontos marhahúst kérsz a hentestől, de nem kell sok, kb, negyedkilónyi, meg ami nyesedéket az előző időszakban betettél a mélyhűtőbe

2 répa, három gyökér,(arány: 1:2) fél karalábé negyed zeller darab (arány 2:1) egy kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma
egy kávéskanálnyi szemes fekete bors
egy kis darabka szerecsendió virág (ez a neve, így találod meg a fűszerek között a boltban)
1 zöldpaprika,
1 paradicsom
1 kis krumpli
1 kis rózsa karfiol
1-2 levél kelkáposzta
1 teáskanál só ( vagy apránként a végén beletéve több)
kb. 3-4 liter víz


Amikor húst veszel,mindig van olyan része a húsnak, amit nem teszel bele a pörköltbe, vagy nem sütöd meg, vagy levágod a csonttal együtt. Ezt a nyesedéket mindig tedd félre egy kis zacskóba, és tedd be a mélyhűtőbe. Belátható időn belül azonban használd fel. Ezeket a nyesedékeket, csontokat, és a hozzá vásárolt marhahúst, húsos csontot, csirkeaprólékot egyszerre felteszed főzni egy szép nagy fazékba ( legalább 6 literes levesfőző legyen) az összes hozzávalóval együtt.
Szép lassan, takaréklángon felfőzöd. Végig nagyon kis lángon főzöd, jó sokáig, legalább 3-4 óra hosszáig.
Eddigre az összes hús megfőtt, leválik a csontról. Megkóstolod, (vigyázz, nagyon forró, és nehezen hűl, ha kell még bele só, tegyél bele.
Leveszed a tűzről, és kiszeded a levesből a húst, külön tálra teszed a zöldséget, és külön a kidobandó többi részt.
Ha a húst és a zöldséget meg akarod enni, akkor tejszines tormát veszel elő, és nekiülsz megenni. Ha nem, mert nem szereted, akkor odaadod a kutyádnak, vagy a macskádnak, kicsontozva, nekik megfelelő tálalásban. Ami nem kell kidobod.
ez alatt az idő alatt a leves leülepszik, előveszel egy másik fazekat, és egy nagy levesszűrőt (ez egy sűrű lyukú szűrő legyen) és szép óvatosan, anélkül, hogy felkevernéd a levest, merőkanalanként leszűröd. Az alját, a borsos, sűrű részt, egy másik, kis edénybe szűröd le és azt odaadod a kutyádnak, macskádnak úgy, hogy az ételébe keverved.

Ami a nagy fazékban van az a húsleves. Tegyél bele két késhegynyi Őrölt fekete borsot.
Ebből kb. ennyit a legcélszerűbb főzni, kevesebbet nem. A húsleves annál zamatosabb lesz, minél többféle húsból főzöd, és ha van benne csont is.

Amit nem esztek meg egyszerre, azt fogod, és egy kis lábasba, vagy műanyag dobozba egy nagyobbacska uzsonnás zacskót teszel, belemered az elhűlt húslevest,amit egy alkalommal gondolod, hogy fel tudsz használni, és beteszed a mélyhűtőbe. Amikor megfagy, akkor kiveszed a zacskó fagyott levest, összekötöd a zacskó száját, beleteszed az egészet egy másik zacskóba, ide teszel egy cédulát, amire ráírod, hogy húsleves, és a készítés dátumát. Ezt a zacskót is összekötöd, és beteszed a mélyhűtőbe. Azért így, mert könnyebb tárolni, hiszen kör alakú, vagy négyszög alakú, lapos, és jól pakolható. Bármikor előveheted, és húslevesként tálalhatod.
Vagy felhasználhatod alapléként gomba leveshez,vagy bármihez, amihez alaplé szükséges. Főzhetsz benne rizst is például.
Az alaplé bármilyen ételhez jó, mert a víznél kellemesebb ízhatást ad, és ízletesebb, olyan ételekhez szükséges, amihez húsleves kockát adnál.
( a húsleves kocka végszükség esetén használható, mert ízfokozók és mesterséges anyagok tömkelege van benne - ami ugyebár az egészségre hosszú idő után, nagy mennyiségben, biztosan ártalmas lehet.)

Ha kérdésed van tedd fel bátran!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése