Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2008. december 30., kedd

Tejbegríz, rántott gríz

Először is tisztázzuk: ha vásárolni mégy, akkor grízt nem fogsz találni.
Keress BÚZADARÁT. (Ez a gríz lánykori neve)

Tejbe gríz



Személyenkénti adag:

3 dl tej
3-4 kávéskanál cukor
3 csapott evőkanál gríz ( búzadara)

egy evőkanál kristálycukor a tányérba szórásra
őrölt fahéj/kakaópor
porcukor

Kiméred egy kis tálkába a grízt, a tányért, amibe kiszeded a tejbegrízt előveszed, az alját megszórod egy kanál kristálícukorral, és félreteszed.

A tejet a cukorral felforralod, és amikor forr, akkor az előzőleg kis tálkába kimért grízt óvatosan beleszórod a tejbe, és azonnal kavarod, hogy ne csomósodjon össze. Kivéve, ha csomósan szereted.
Kb. 3 percig főzöd, addig folyamatosan kavargatod. akkor van kész, amikor kb. olyan sűrű, ahogyan szereted. (minél tovább főzöd annál sűrűbb lesz) Ekkor viszont azonnal szedd tányérra a tejbegrízt, mert ahogy hűl tovább fog sűrűsödni. A tetejét megszórod őrölt fahéjas cukorral/ cukorral és kakaóporral/ Nesquick -kel.

Ha hígan szereted a tejbegrízt, akkor elegendő két és fél csapott evőkanálnyi grízzel főzni, ha sűrűbben, akkor meg három púpozott kanállal.
A csapott evőkanál úgy néz ki, hogy a kanalat belemeríted a grízbe( a mérendő anyagba) és lesimítod (lecsapod) a tetejét. A kanál rendes nagyságú evőkanál legyen, ne kisméretű.

Rántott gríz

Ha sűrűre főzöd a tejbegrízt, akkor vízzel benedvesített tányérra simítod, megvárod, míg kihűl, és négy részre vágod.
Mindegyik negyedet lisztbe, felvert tojásba, és újra lisztbe forgatod, és forró zsírban/olajban kisütöd. Papírtörlőre szeded, a felesleges olajat lecsöpögteted, tányérra teszed, és fahéjas porcukorral megszórod.
Melegen és hidegen is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése