Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 14., szombat

Fasírt

1/2 kg darálthús
1 szikkadt zsömle, vagy vastag szelet jó minőségű száraz kenyér
1 tojás
kisméretű vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

bors
bőséges olaj vagy zsír ( vagy ezek feles keveréke) a sütéshez

A zsemlét, kenyeret hideg vízbe áztatod. (Annyi vizet kell ráönteni, hogy ellepje.)
A darált húst egy tálba teszed, a hagymát lereszeled, a fokhagymát a fokhagyma nyomóval kinyomod, az áztatott kenyeret jól kinyomkodod, és a húsba morzsolod. A kenyér vagy zsemle héját is, ha nem sikerül, mert nagyobb darabban marad, azt vett ki és dobd ki. Hozzáadod a tojás, ami előzőleg egy kis tálkába felütöttél, sózod, borsozod és kézzel jól eldolgozod. Amikor egyneművé válik, akkor bevizezett kézzel kis gombócokat gömbölyítesz belőle, és forró zsiradékban megsütöd. A gombóc ízlés szerint változó méretű lehet. A sütés nem túl magas hőfokon, de ne is takaréklángon legyen. Félidőben fordítsd meg, szép barnás pirosas színű szokott lenni.

PS: 2009. 03.14.
Megkérdeztem az Anyukámat, mert az általam sütött fasírt mégsem olyan, mint az övé, és akartam tudni, mi a titok.
És kérem szépen kiderült a nagy igazság: a hús legyen csont nélküli tarja, amit ledarálnak, mert a többi hús nem elég zsíros, és száraz fűrészporos lesz a fasírt.Ő úgy mondta, faré lesz.
Nem zsemle, hanem kenyér kell a fasírtba, csak a kenyér belét kell beáztatni, a héját eleve le kell vágni. Hideg vízbe kell áztatni a kenyeret.
És kell egy közepes méretű nyers krumpli, amit bele kell nyersen reszelni.
Az arányok pedig: a hús mennyiségéhez mérten kb egyharmada legyen a kenyérbél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése