Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 15., vasárnap

Karcagi papucs


Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. ez azt jelenti, hogy a kézmeleg ( 35-36 fokos) tejbe a cukrot elolvasztjuk, és belemorzsoljuk az élesztő kockát. Aztán várunk. Kb. 5-10 perc múlva az élesztős tej egy barna habos massza lesz, élén élesztő szaggal. Na ez a felfuttatott élesztő.

A kézmeleg tejet úgy ellenőrzöd, hogy beledugsz egy kanalat, kiveszed, és megfogod. Ha se melegnek se hidegnek nem érzed akkor jó. Vagy csak úgy beledugod az ujjad a tejbe. Sőt, ha van hőmérőd,meg is mérheted....

Jól összegyúrjuk a többi anyaggal.

Kelesztjük, félóránként (legalább háromszor) kinyújtjuk, és hajtogatjuk (balról középre, majd jobbról középre, végül alulról fel). És bejelöljök, hogy melyik volt a tészta alja. Amikor kelesztés után újra nyújtod, nem forgatod, mert ami alul volt az alul is kell, hogy maradjon, mert a hajtogatás megint balról középre, jobbról középre és aluluról fel kell, hogy történjen.

A harmadik kelesztés után a kelt tésztát kinyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle, úgy cirka 8 x 8 cm nagyságban.

A közepére lekvárt teszünk, a négyzet átlója mentén kettéhajtjuk, és az egyik csücskön vágunk egy kis nyílást, amin a másik fület átbujtatjuk. Ismét kelesztjük, felvert tojásaj megkenjük, majd előmelegített sütőben szép rózsaszínesre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése