Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. február 13., péntek

Krumplis tészta

25 dkg száraztészta (nagy kocka, vagy fordos kocka)
30-40 dkg. krumpli
1 közepes nagyságú vöröshagyma ( úgy 6-7 cm átmérőjű a közepes nagyság)
négy kanál zsír, vagy olaj

őrölt bors

A krumplit alaposan megmosod, és egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi, felteszed főni. A vízbe teszel egy teáskanál sót.
Amikor megfőtt, akkor leöntöd alóla a vizet, kicsit hagyod hűlni, és meghámozod. Ezt úgy lehet csinálni, hogy egy villát beleszúrsz a krumpliba, és egy hegyes késsel lehúzogatod róla a héját.
A meghámozott főtt krumplikat, felvágod, kisebb darabokra. Mindegy mekkorára, mert úgyis összetöröd a krumplinyomóval.
A megtisztított és elnegyedelt , és aztán karikára vágott hagymát a zsiradékon megpirítod. Azért kell előbb negyedelni, mert nem jó az, ha hosszú hagymaszálak lógnak le a villádról.
Állandóan kevergesd, ne hagy magára, mert ha megég a hagyma, akkor dobhatod ki, mert keserű és használhatatlan lesz. Amikor kicsit kezd a hagymaszeletkék széle pirulni, akkor beleöntöd a krumplit, összekavarod, megsózod, kb. egy fél mokkáskanálnyi sóval, leveszed a tűzről és a krumplinyomóval összetöröd a zsírban a krumplit. Ha szükséges, akkor a tészta főzővizéből tehetsz hozzá, nem sokat, csak annyit, hogy olyan maszza- szerű egybeálló krumplit kapj, amit ha megkavarsz, ragad a fakanálra. Ez eddig nem más, mint a hagymás tört krumpli receptje, amit köretként tálalhatsz.
Most azonban teszel rá egy kávéskanál örölt pirospaprikát, és ezzel is jól összekevered.

Vagy: paprikás krumplit főzöl, és amikor megfőtt, akkor összetöröd a krumplit. Vagy felhasználod a maradék paprikás krumplit, de a galuskákat szedd ki belőle, ha még maradtak volna benne.

Vagy: felhasználod a maradék törtkrumplit, vagy főtt krumplit, amit a zsíradékba pirított hagymára dobsz, és kis forró vízzel együtt összetöröd a krumplinyomóval, és pirospaprikát teszel rá.


A tésztát megfőzöd, lásd káposztás tészta címszó alatt.

A kifőtt, leszűrt tésztát ráöntöd a hagymás krumplira, és jól összekavarod. Megkóstolod, ha kell akkor még sózod, de borsot mindenképpen bőségesen szórj rá.

Hideg kovászos uborkával tessék fogyasztani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése