Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. május 9., szombat

Kunsági birkapörkölt

Ezt nem lehetséges kis kétszemélyes adagban főzni, mert minél több, annál jobb. Nagyapám szerint a mérték és az arány fontos. Mindenből egy kell bele: 1 birka 1 bogrács és 1 krumpli.

(Frissítés: 2013.02.09.: Mivel az a megtiszteltetés ért, hogy meghivatkozták a receptemet a  facebookon a Kunok oldalon, így kölcsönvettem tőlük az autentikus, lábasban (lábon álló lapos főzőedény) főtt birkapörkölt fényképét: nos így kell kinézni egy klasszikus kunkarcagi birkatestnek!)
De viccet félre, nézzük, házilagos kivitelezésben pár kiló húsból  hogy tudunk jó ízeket varázsolni a konyhánkba!

3-4 kg birkahús, vegyes, csontos, és húsos rész is legyen benne, belsőség, perzselt része, egy lába, és az se baj, ha egy kis pacal is kerül bele
2-3 jól megtermett fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
jófajta édes-nemes őrölt pirospaprika
1 egész zöldpaprika
2-3 cső méregzöld erős paprika, mások szerint birkapörköltbe kizárólag szárított erős csöves pirospaprika kerülhet
só, úgy két három kanálnyi ( csapott evőkanálnyi, minden kanál után elkever és kóstol)
disznózsír

A főzéshez bogrács, vagy vastag falú vaslábas. De ugyanúgy lehet főzni a mai modern dupla aljú, vastagfalú Solingen edényben is.

A húst nagyjából azonos nagyságú darabokra vágom, ami jelen esetben nagyobb a megszokott pörkölt daraboknál. Úgy 3x4 centiméternyi darabokra. A hagymát felvágom, nem túl apróra
és a zsírban megpirítom. Jelentős mennyiségű zsír kell hozzá, annyi, amennyi kb. 1 cm magasan ellepi a lábas alját.
Amikor a hagyma megpirult, de még nem barnul, akkor belekeverem a feldarabolt húst, és összepirítom. Amikor a hús darabok fehérednek, akkor fedőt teszek rá, és a hús ereszt annyi levet, amiben elkezd párolódni. Rádarabolom a paprikákat, és amikor elegendő levet eresztett, akkor megszórom az őrölt paprikával. Annyi vizet öntök alá, hogy éppen ne lepje el. Ez annyit tesz, hogy a húsok felső része kint van a léből.
Amikor felforrt, akkor megkóstolom, ha kell akkor megsózom. Kicsit sótlannak kell érezni, mert a lé el fog főni róla, és akkor a maradék lében besűrűsödik a só, és nagyon sós lehet. Szóval óvatosan.
A birka életkorától függően úgy két két és fél óra alatt lassú tűzön megfő.
Az első levet nem pótolom, hanem addig főzöm, ameddig az a lé teljesen el nem fő a birkáról. Amikor elfőtt, zsírjára visszasütöm. Ekkor tűnik el belőle az összes hagymadarab. Biztosan kell még főzni, ezért miután így lesütöttem a pörköltet, akkor felöntöm még vízzel. Óvatosan, kevés vízzel, és most pótolgatom a főzővizet mindaddig, ameddig a birka meg nem főtt.
A birka -mint minden hús- akkor főtt meg, amikor a csontok a húsból kiesnek, és kivehetőek a húsból. Amikor késznek nyilvánítom, akkor visszasütöm zsírjára, vagy csak nagyon rövid levet hagyok alá. Ez egy sűrű, zamatos szaft lesz, amitől igazi a birkatetem.

Friss foszlós bélű, ropogós héjú  fehér kenyérrel tálalom.

Vagy sóban vízben főtt krumplival.

Savanyúságot adok mellé, paprikába töltött káposztát, vagy savanyú uborkát. De a legfinomabb, jégbe hűtött, ropogós, kovászos uborkával.

Jeges sört adok a birkatest leöblítéshez. Vagy hideg kisfröccsöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése