Ez kb. négy személyes adag, annyit készítsünk belőle, ami egy nap alatt elfogy, ne tároljuk egy napnál tovább!
3 adag erős feketekávé
7 evőkanál cukor
evőkanál rum
3 tojás sárgája
3 evőkanál kristálycukor
3 zacskó vaníliás cukor
2 doboz mascarpone ( én a Lidlben szoktam venni, azt szeretem)
2 evőkanál Martini bianco
3 tojás fehérje kemény habbá verve
babapiskóta ( ezt is a Lidlben szoktam venni, mert pont kellően jó állagú olasz terméket árulnak)
2-3 evőkanál cukrozatlan jó minőségű kakaópor
FONTOS FIGYELMEZTETÉS!
A TOJÁST FELHASZNÁLÁS ELŐTT FERTŐTLENÍTSÜK! A PATIKÁBAN KAPHATÓ NEOMAGNOL TABLETTA ERRE A CÉLRA MEGFELELŐ, HASZNÁLATI UTASÍTÁS SZERINT JÁRJUNK EL VELE.
A TOJÁS HÉJÁN MEGTELEPEDŐ BAKTÉRIUMOK, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SALMONELLA BAKTÉRIUMRA A TOJÁS FELTÖRÉSE ELŐTT EZZEL A FERTŐTLENÍTŐ SZERES LEMOSÁSSAL ELTÁVOLÍTHATÓ.
A SALMONELLA NEMCSAK A TOJÁS HÉJÁN, HANEM MAGÁBAN A TOJÁSBAN IS ELŐFORDULHAT, EZÉRT NYERS TOJÁST TARTALMAZÓ ÉTELT ELKÉSZÍTÉS UTÁN ZÁROS HATÁRIDŐN BELÜL EL KELL FOGYASZTANI! A
A NYERS TOJÁST TARTALMAZÓ ÉTELT SOHA NE ADJUNK KISGYERMEKNEK, IDŐS VAGY BETEGSÉGBEN LEGYENGÜLT SZERVEZETŰ EMBERNEK. A NYERS TOJÁST TARTALMAZÓ ÉTELT NE TÁROLJUK, AMI NEM FOGY EL, AZT DOBJUK KI.
A feketekávéban feloldom a cukrot( nagyon soknak tűnik, de kell hozzá ennyi) kihűtöm, majd e hozzáteszem a rumot. Egy akkora tálba, vagy mélytányérba teszem, amibe egy babapiskótát bele tudok forgatni.
A tojások sárgáját a cukorral kikeverem, addig kell a robotgéppel keverni, ameddig kb. 2-3- szoros mennyiségűvé válik. Belekeverem a mascarponét, és jól eldolgozom a robotgéppel, hozzákeverem a Martini Biancot is.
Kemény habbá verem a tojások fehérjét, és óvatosan hozzákeverem a tojásos mascarponéhoz.
Egy termetes műanyag doboz , vagy egy kisebb tepsi alját egészen vékonyan bekenem egy kanálnyi krémmel. Akkora legyen a doboz, vagy tepsi, hogy egy celofán zacskónyi babapiskóta beleférjen egy sorba rakva. ( az olasz babapiskóta zacskójában négy ilyen celofán zacskónyi piskóta van. Ha jól emlékszem 10-vagy 12 piskóta van egy adagban)
A piskótákat egyenként az erős, cukros, rumos feketekávéba belemártom. De csak annyira, míg az egyik oldalát megmerítem, azonnal megfordítom és a másik oldalt is csak épp belemerítem. Beleteszem a kávés piskótákat a dobozba, vagy tepsibe, szorosan egymás mellé. Ha egy sor megtelt, akkor a krém felét rákenem. A kávés piskóták rakosgatását folytatom a krém tetejére, majd a maradék krémet rákenem. Beteszem a hűtőbe legalább egy éjszakára. ( tovább nem marad úgysem ott, mert valaki biztosan enni akar belőle.:)
Tálalás előtt 2-3 evőkanál cukrozatlan, jó minőségű kakaóport szitálok rá.
Az eredeti, PIROS35 receptje.
2009. április 22., szerda
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése