Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. április 22., szerda

Tiramisu

Ez kb. négy személyes adag, annyit készítsünk belőle, ami egy nap alatt elfogy, ne tároljuk egy napnál tovább!

3 adag erős feketekávé
7 evőkanál cukor
evőkanál rum

3 tojás sárgája
3 evőkanál kristálycukor
3 zacskó vaníliás cukor
2 doboz mascarpone ( én a Lidlben szoktam venni, azt szeretem)
2 evőkanál Martini bianco
3 tojás fehérje kemény habbá verve

babapiskóta ( ezt is a Lidlben szoktam venni, mert pont kellően jó állagú olasz terméket árulnak)

2-3 evőkanál cukrozatlan jó minőségű kakaópor

FONTOS FIGYELMEZTETÉS!

A TOJÁST FELHASZNÁLÁS ELŐTT FERTŐTLENÍTSÜK! A PATIKÁBAN KAPHATÓ NEOMAGNOL TABLETTA ERRE A CÉLRA MEGFELELŐ, HASZNÁLATI UTASÍTÁS SZERINT JÁRJUNK EL VELE.
A TOJÁS HÉJÁN MEGTELEPEDŐ BAKTÉRIUMOK, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SALMONELLA BAKTÉRIUMRA A TOJÁS FELTÖRÉSE ELŐTT EZZEL A FERTŐTLENÍTŐ SZERES LEMOSÁSSAL ELTÁVOLÍTHATÓ.

A SALMONELLA NEMCSAK A TOJÁS HÉJÁN, HANEM MAGÁBAN A TOJÁSBAN IS ELŐFORDULHAT, EZÉRT NYERS TOJÁST TARTALMAZÓ ÉTELT ELKÉSZÍTÉS UTÁN ZÁROS HATÁRIDŐN BELÜL EL KELL FOGYASZTANI! A
A NYERS TOJÁST TARTALMAZÓ ÉTELT SOHA NE ADJUNK KISGYERMEKNEK, IDŐS VAGY BETEGSÉGBEN LEGYENGÜLT SZERVEZETŰ EMBERNEK. A NYERS TOJÁST TARTALMAZÓ ÉTELT NE TÁROLJUK, AMI NEM FOGY EL, AZT DOBJUK KI.


A feketekávéban feloldom a cukrot( nagyon soknak tűnik, de kell hozzá ennyi) kihűtöm, majd e hozzáteszem a rumot. Egy akkora tálba, vagy mélytányérba teszem, amibe egy babapiskótát bele tudok forgatni.

A tojások sárgáját a cukorral kikeverem, addig kell a robotgéppel keverni, ameddig kb. 2-3- szoros mennyiségűvé válik. Belekeverem a mascarponét, és jól eldolgozom a robotgéppel, hozzákeverem a Martini Biancot is.
Kemény habbá verem a tojások fehérjét, és óvatosan hozzákeverem a tojásos mascarponéhoz.

Egy termetes műanyag doboz , vagy egy kisebb tepsi alját egészen vékonyan bekenem egy kanálnyi krémmel. Akkora legyen a doboz, vagy tepsi, hogy egy celofán zacskónyi babapiskóta beleférjen egy sorba rakva. ( az olasz babapiskóta zacskójában négy ilyen celofán zacskónyi piskóta van. Ha jól emlékszem 10-vagy 12 piskóta van egy adagban)
A piskótákat egyenként az erős, cukros, rumos feketekávéba belemártom. De csak annyira, míg az egyik oldalát megmerítem, azonnal megfordítom és a másik oldalt is csak épp belemerítem. Beleteszem a kávés piskótákat a dobozba, vagy tepsibe, szorosan egymás mellé. Ha egy sor megtelt, akkor a krém felét rákenem. A kávés piskóták rakosgatását folytatom a krém tetejére, majd a maradék krémet rákenem. Beteszem a hűtőbe legalább egy éjszakára. ( tovább nem marad úgysem ott, mert valaki biztosan enni akar belőle.:)
Tálalás előtt 2-3 evőkanál cukrozatlan, jó minőségű kakaóport szitálok rá.

Az eredeti, PIROS35 receptje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése