Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. június 7., vasárnap

Töltött paprika

6 tölteni való zöldpaprika
fél liter paradicsomlé ( 1-2 hámozott paradicsomkonzerv)
fél liter víz
egy evőkanál cukor (ha konzervet használok, akkor nem kell bele cukor)

töltelék:
1/2 kg. darált hús
fél fej vöröshagyma reszelve
1 kis gerezd fokhagyma szétnyomva, zúzva ( ez el is maradhat)
1 tojás
2 kis marék rizs

bors

A tölteléket összekeverem, a paprikákat megmosom, kicsumázom( megfogom a szárát és egy határozott mozdulattal csavarva befelé nyomom a paprikába, ekkor beszakad , elválik a csuma a paprikától,majd ellentétes csavaró mozdulattal kihúzom. ehhez nagyon friss, kemény húsú, roppanós paprika kell) a tölteléket egy kiskanállal belelapátolom.
A megtöltött paprikákat lábasba teszem, ráöntöm a vizet meg a paradicsomlevelet, ami összességében annyi legyen, hogy éppen ellepje,bele a kanálnyi cukrot, és felteszem főni.
Lassú tűzön főzöm. Ha maradt ki a töltelékből, abból gombócot formázok vizes kézzel, és egy órányi főzés után a lébe beleteszem a paprikák mellé.
Összességében úgy két órát főzöm igen lassú tűzön. Ez alatt az idő alatt megfő, és a leve is besűrűsödik mártás sűrűségűre.
Kóstolás után, ha még esetleg szükséges bele egy kis cukor, akkor teszek bele. Kellemesen édes savanykásnak kell lenni.

Sóba-vízbe főtt krumplival tálalom.
Myreille receptje


PS: illetve, myreille receptje után szabadon...
(igen, a fenti receptben nincsen rántás, és mégis sűrű lett a szósz!)

Újabban a paradicsomlé helyett egy -két hámozott paradicsom konzervet használok, amit kibontás után csak úgy kézzel összenyomkodok, amennyi a paradicsomkonzerv ugyanannyi vízzel ráöntöm a megtöltött paprikákra, és fedő alatt elkezdem főzni. Lassú tűzön főzöm, ameddig besűrűsödik a leve. Ehhez a főzés végén le kell venni a fedőt. Kb. 2 óra alatt készül el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése