Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. július 27., hétfő

Báránysült

1,5 -2 kg. bárány, vagy fiatal birka
1,5 -2 kg krumpli
egy fej fokhagyma
2 közepesen nagy fej vöröshagyma (egyik lehet lilahagyma)
4-5 rozmaring ág
1 citrom
olívaolaj


A bárány hús lehet nagyobb darabokban, minden alkatrésze jó a sülthöz, nemcsak a combja. Ha fiatal birkát kapunk csak, és azt is birkapörkölthöz darabolva, az is éppen jó, hiszen a húst úgysem egyben esszük!
Én legutóbb ilyen pörkölthöz darabolt fiatal birkát kaptam, és mondhatom nagyon jól szuperált.

Ideális edény ennek az elkészítéséhez egy szép nagy nehéz fedővel ellátott kacsasütő edény, de ha nincs, hát nincs, akkor megteszi az A/4 méretű legalább négy ujjnyi magas peremű tepsink is.

A húst bekenegetjük, vagy összekeverjük annyi olívaolajjal, hogy mindenütt érje. Legyeszerűbben ezt magában az edényben, vagy tepsiben ejtjük meg.
Nagyszemű tengeri sóval könnyedén meghintjük, a megtisztított negyedekre vágott hagymát leveleire szedjük, a fokhagymát gerezdeire szedjük, ezzel is összekeverjük a húst, a citromot szeletekre vágjuk, és a hús tetejére tesszük.
Az egészt megszórjuk a megmosott és leszedegetett rozmaring leveleivel, de az se gond, ha magát az ágat teszem a tetejére. ( a végén kidobható belőle)
Fóliával letakarjuk, és forró sütőbe tesszük. Mérsékelt lángon ( hőfokon) sütjük.

Ha sikerült új krumplit szerezni, akkor a krumplit megsikáljuk, ha nem feltétlen szükséges, hámozni se kell. Lehetőleg egyforma nagyságúra negyedeljük, és ezt is szépen összekeverjük annyi olíva olajjal, hogy mindenütt érje.
Könnyed sózás ezt is megilleti.

A húst időnként megkevergetjük az edényben, ha nagyobb darabokban van, akkor megforgatjuk.
Jó egy órányi sütés után az edénybe tesszük a krumplit is amíg még nyers a krumpli addig lazán összekeverjük a tepsiben lévő szafttal, hósdarabokkal, szépen elrendezgetjük az edényben, lefedjük, és hagyjuk hadd süljön. Egy további órácska elteltével megnézzük, addigra már szépen pirulni kell a krumpli felül lévő részeinek. Ha így van, és a hús is elég puhára sült, - ezt onnan lehet megállapítani, hogy a kisebb csontok kiesnek a húsból, vagy kiveszel egy darabot, és megkóstolod - leveszed a fóliát, vagy a fedőt, és magasabb hőfokra veszed a sütőt, és fél órát még pirítod a krumplis birkát.

Azonmód a sütőedényben, vagy a tepsiben teszed az asztalra, és friss sopszka salátával, vagy kovászos uborkával házikenyérrel tálalod.
És közben arra gondolsz, hogy ez mennyivel jobban ízlett a horvát tengerparton, amikor Marcsi sütötte, a Nagy kékség búvárbázison...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése