Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. augusztus 4., kedd

Gyümölcsleves

Kora nyáron
1/2 kg. meggy
15 dkg cseresznye lehetőleg kimagozva
1-1,5 liter víz
literenként 3 evőkanál cukor ( végén megkóstolni, ha savanyú még mehet bele cukor)

nyár közepén:

10-15 db szilva
1-2 nyári alma,
1-2 őszibarack,
1-2 sárgabarack
amiket lehet meghámozni, kimagozni,
2-3 darab fahéjjal
3-4 szegfűszeggel
néhány szem kardamom maggal
kb. 1 liter vízzel,
literenként két három evőkanál cukorral megfőzni.

1.) Behűtve tálalni.
2.) tejfölös habarással sűríteni, behűtve tálalni.
3.) tejjel-liszttel sűríteni, behűtve tálalni.
4.) habarás nélküli változatot összeturmixolni és egynemű léként behűteni
5.) lehet bele egy fél citromot karikázni
6.) habarás helyett tojássárgáját ( egy literhez 2 tojás sárgája legalább) kikavarni, a lével felhígitani, és levest ezzel sűríteni.
Ha meggyből főztük a levest, akkor ennek a neve Szeged környékén keszőce.

Lehet bármilyen gyümölcsből főzni, vegyesen, vagy csak szilvából, csak őszibarackból, csak almából.
Kora nyáron meggyből, cseresznyéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése