Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. augusztus 21., péntek

Rumos szilva jam

1 kg besztercei szilva
30 dkg cukor
1/3 vanília rúd
1 evőkanál rum

Az alaposan megmosott érett besztercei szilvát kimagozom, ( a szilvát keresztben próbálom megtörni, és kivenni belőle a magját) és a egy megfelelő nagyságú edénybe teszem, lecukrozom, és a vanilia rudat felhasítva beleteszem. Összekeverem, lefedem, és legalább 6 órára magára hagyom, időnként megkevergetem.

A keveréket felteszem főni, de nem főzöm szét a szilvát, hanem csak addig főzöm, ameddig még egyben maradnak a felezett szilvák. A főzés végén, belekeverem az egy evőkanál rumot.

A forró vízzel kiöblített üvegeket egy tiszta konyharuhán megszárogatva, az üveget egy kistányérra téve, egy szedőkanállal belemerem a forró dzsemet, majd gyorsan lezárom a fedelével. Egy konyharuhával megfogom, és fejjel lefelé fordítom. (Ha szerencsém van, és jól zártam le az üveget, akkor nem zuttyan ki a forró lekvár a lábamra, vagy a mosogatóba.) Amikor az üvegben lévő levegő már az üveg alján figyel, akkor szépen visszafordítom. A műveletet megismétlem vagy kétszer háromszor, ezzel csírátlanítva a bennszorult levegőt, és reményeink szerint így nem fog elromlani az üveg tartalma, és ezt anélkül értük el, hogy akár szalicilt, akár benzoesavat kellett volna beletenni a dzsemünkbe. Persze a megfelelő mennyiségű cukor is segít bennünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése