Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. november 17., kedd

Levesbetétek: grízgaluska, reszelt tészta

Grízgaluska


1 egész tojás
4 evőkanál gríz (búzadara)
1 fél kávéskanál szódabikarbóna

a tojást villával felverem, beleteszem a grízt a tetjére szórom a szódabikarbónát, kicsit elkverem a grízben a port, majd kanállal összekavarom a tojással.

Összeálló masszát kell kapni. Nem lehet sem folyós, sem morzsalékos darabos. egynemű, sima felszínű massza legyen.

Kb. fél liter húslevest kiveszünk egy kis lábasba. A forró, de nem zubogva forró levesbe teáskanállal szaggatjuk bele, úgy, hogy a teáskanál felénél nem többet veszünk egy egy galuskának. Szép óvatosan beleengedjük a levesbe, vigyázva, hogy ne essen szét. lassú tűzön kb. 3-4 perc alatt megfő. Aztán elzárjuk a tüzet a leves alatt, és lefedve pihentetjük. A galuskák legalább kétszeres nagyságúra kell, hogy megnőjjenek.


Reszelt tészta

1 tojás
csipet só
liszt


Kemény tésztát gyúrok. Annyi lisztet adok hozzá, amennyit csak bele tudok gyúrni, egységes felületű,rugalmas tésztát kell kapni a végén.
A lényeg, hogy kemény legyen. Tisza konyharuhát terítek az asztalra, előveszem a reszelő nagylyukú részét és a tésztát marokra fogom, és a legnagyobb felületén jól rányomva, elkezdem reszelni, szépen hosszan húzom, hogy a tészta fürtökben kerüljön a konyharuhába.
Letakarom, pihentetem, és egy bő fél liternyi forró húslevesben al dentére főzöm.

A konyharuháról úgy varázsolom a levesbe, hogy a konyharuha két rövidebb sarkát összecsippentem, felemelem, és a lábas fölött egyik oldal felé döntöm, és a beleengedem a levesbe, nem túl magasról, mert összecsapja a kezed a forró lé. Nem kell puhára főzni, mert szétmegy, ahogy feljön a lé tetejére, már tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése