Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. november 21., szombat

Zöldborsó leves csipetkével

1/2 kg kifejetett zöldborsó na jó, lehet mirelit is
1 csapott evőkanál zsír ( sertészsírtól olívaolajig bármi jó hozzá)
1 csapott evőkanál liszt
1 csapott teáskanálnyi pirospaprika
1 csipet őrölt bors
1 liter alaplé ( vagy víz és egy zöldséges húsleveskocka, ha nincs alaplé, de akkor kevesebb legyen a zsír meg a só )
2 teáskanálnyi só
1 fél zöldpaprika
1 kis paradicsom
3-4 szál petrezselyem zöldje

csipetke 1/2 tojásból

Ez kétszemélyes adag. Négy személyre értelemszerűen dupla mennyiség kell.

Klasszikus

Azzal kezdem, hogy megcsinálom a csipetkét. A felütött és felvert tojást megfelezem, ehhez a levesmennyiséghez elég a fele. Megsózom egy csipetnyi sóval, és kb. 3 evőkanál liszttel elkeverem. Annyi lisztet teszek hozzá amennyit felvesz. Ez azt jelenti, hogy annyi lisztet kell hozzáadni, hogy már ne ragadjon se kezünkhöz, se a kanálhoz. Egynemű és ruganyos tészta legyen belőle. Amikor összeállt, akkor letakarom és pihentetem egy negyedórát, mert ez alatt a lisztszemcsék még megduzzadnak, és jobb lesz a tészta. Aztán a gömböcöt három négy részre vágom, és a kezeim között megsodrom. Tiszta konyharuhát terítek az asztalra, és elkezdem a kötél-szerű tésztát csipkedni. Lecsípek a végéből egy kicsit, és két ujjam között gömböt formálok belőle. Akkor lesz igazán mutatós a levesben, ha ezek a gömbök pont akkorák, mint a borsószemek. Ha végeztem minden tésztával, akkor egy másik konyharuhával letakarom.

A zöldborsót a zsiradékban megdinsztelem. ez azt jelenti, hogy a forró zsírba beleöntöm a borsót, ha mirelitből főzök, akkor még jegesen, és kevergetem addig, ameddig megváltozik a borsó színe. (élénkebb zöld lesz) ekkor leveszem a tűzről, és meghintem a liszttel. Visszateszem a tűzre és kavarok rajta még vagy hármat, ennyi idő alatt a liszt is megpirul egy kicsit, megint leveszem a tűzről rászóróm a sót, ez egy kicsit lehűti, és rászórom a paprikát, ezzel is elkeverem. Beleteszem a paradicsomot, paprikát, felöntöm a lével, borsozom,beleteszem a csokorba kötött petrezselyemzöldet, visszateszem a tűzre. Takaréklángon főzöm. Kb. 10 perc főzés után fogom a konyharuhán lévő csipetkét, ( megfogom a konyharuha két- két sarkát úgy, hogy a rövidebb oldal két sarkát csippentem össze, és megemelem, hogy középre guruljanak a csipetkét, és óvatosan a fazék fölött döntöm az egyik irányba az egészet, és a kezeim között a rövidebb végén a konyharuhának, beleengedem a csipetkék a levesbe. Csak óvatosan, mert ha felcsap a forró leves, megégeti a kezed.

Amikor feljön a csipetke a leves tetejére, még főzöm 5-6 percig, majd kiveszek egy borsót meg egy csipetkét és megkóstolom megfőtt-e. Ha igen, kidobom belőle a paprikát, a paradicsomot és a petrezselymet, és lehet tálalni.

Igazi nemzeti színű leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése