Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. november 7., szombat

Tyúkhúsleves

1 egész tyúk
( na jó, lehet engedményt tenni, és a tyúk mellét a lefejted a csontról, és azt nem főzöd bele a levesbe, de kétségtelen úgy az igaiz, ha az egész tyúkot belefőzöd)
vagy egy egész gyöngytyúk

2 répa, három gyökér,(arány: 2:3) fél karalábé negyed zeller darab (arány 2:1) egy kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma
egy kávéskanálnyi szemes fekete bors
egy kis darabka szerecsendió virág (ez a neve, így találod meg a fűszerek között a boltban)
1 zöldpaprika,
1 paradicsom
1 kis krumpli
1 kis rózsa karfiol
1-2 levél kelkáposzta
1 teáskanál só ( vagy apránként a végén beletéve több)
kb. 3-4 liter víz de mindenképpen annyi, amennyi ellepi a tyúkot.

Bontott tyúkról beszélek.
Tyúk vágást, és koppasztást nem vállalok, mert tőlem akkor az összes tyúk és csirke is örök életű lenne ezen a földön.
A tyúkot vagy darabjaira szeded, vagy beleteszed egyben. Ha olyan szerencsés vagy, hogy kapirgálós tyúkra tudtál szert tenni, akkor az nagyon jó, mert abból lesz a legfinomabb leves.
De ha csak boltban tudtál venni, akkor az is megfelelő lesz.
Szóval ha darabolni akarod, akkor levágod a nyakát, a két szárnyát, aztán a két lábát, majd a combját, és a mellét. A hátát és a farát ketté vágod, A püspükfalatját levágod, és kidobod. Ez a fara hegyén lévő háromszög alakú zsírcsomó.
A belsejéből kiszeded a májat, a szivet és a zúzát.

Ha belefér a levesfőző fazekadba egyben az egész tyúk, akkor tedd bele egyben nyugodtan, ráér megfőni.

Mindent beleteszel egy levesfőző fazékba, felteszed a tűzhelyre, a legkisebb lángra, és elkezded főzni. Lassan. Nagyon lassan. Legalább négy-öt órán keresztül főzd, nagyon kis lángon.
Amikor megfőtt, - azt onnan tudod meg, hogy a tyúk lábán a bőr kissé megszakadozik a főzéstől, és megpuhult a lába is.

Leveszed a túzről, kiszeded a levesből a tyúkot, a zöldséget, vársz tíz percet, hogy leülepedjen, majd szépen óvatosan leszűröd. Levesmerő kanállal óvatosan, hogy ne kavard fel a levest, egy sűrű szűrőn átszűröd. A leves alját, ami sűrű és kissé zavaros, azt nem öntöd bele a leszűrt levesbe. Így lesz a levesed szép áttetsző húsleves.

Megkóstolod, ha kell még bele só, akkor teszel bele. Őrölt bors mindenképpen kell bele egy késhegyni.

Hát, hogy a leveshússal mi lesz, az kérdéses. Ha szereted a főtt húst, akkor feltálalod a leveshez.
Vagy főzhetsz hozzá valamilyen mártást. Mondjuk meggymártást, vagy paradicsom mártást, főtt krumplit és azzal tálalod, mind fő fogást.
Vagy amikor kiszedtet a levesből, akkor megsózod a még meleg húst, és kevés olívaolajon tepsibe teszed és sütőben nagy lángon pirosra sütöd, és úgy tálalod mártással, vagy krumplival.

Térjünk vissza a leveshez. Tehát a tyúkhúslevest csigatésztával tálaljuk. Olyan csigatésztával, amit házilagos kivitelezésben kézzel készítenek. "Kis" utánajárással beszerezhető. Ezt úgy főzzük meg, hogy a levesből veszünk ki egy fél liternyit, és személyenként egy kis maréknyi tésztát számítva megfőzzük. A levét el fogja főni, én külön szoktam tálalni, de úgy az igazi, ha a levesestálban felöntöd levessel, beleteszed a zöldséget szívet, májat, zúzát és úgy tálalod. Forrón.

Ha levesestálban tálalsz, akkor a levesestálat előre fel kell melegíteni. Én úgy szoktam, hogy tálalás előtt úgy negyedórával forró vizet engedek bele, vagy a mosogatóba forró vízbe állítom. Kiveszem, megtörölgetem, és őgy merem bele a tűzforró levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése