Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. december 30., szerda

Nyújtófás rétes

30 dkg liszt
diónyi zsír
1 egész tojás
2 dl tejföl
pici só
kb. 15 dkg zsír és pár kanál liszt a kenéshez

tejföl a sütés előtti  kenéshez

töltelékek:

50 dkg túró
2 tojás
3 evőkanál cukor
citromhéj
1 evőkanál gríz


30 dkg darált dió
8 dkg cukor
kávéskanál fahéj
5 dkg mazsola
narancshéj
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl tej
összefőzni, kihűteni esetleg 1 evőkanál rumot belekeverni

30 dkg darált mák
8 dkg cukor
1 fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa
5 dkg mazsola
citromhéj
1 dl víz
összefőzni, kihűteni

A tészta összes hozzávalóit összegyúrni és legalább 1 óráig pihentetni hűtőben, letakarva.

Ezalatt 15 dkg zsírt felolvasztani, és annyi lisztet, hogy sűrű pép szerű legyen, belekeverni a langyos zsírba. Olyan állagú legyen, hogy kenni lehessen.

A masszát a hűtőből kivenni, kettévágni és nyújtófával kinyújtani vékonyra. A kinyújtott tésztát megkenni a zsíros lisztes masszával, feltekerni, mint a kalácsot, és 3 részre elvágni. A második darabbal ugyanígy eljárni.
Min. 1 óráig hűtőben pihentetni, de napokig is eláll.

Amikor sütni akarom, akkor veszem csak elő a hűtőből. Egy darabot előveszek, kinyújtom,de csak akkorára, hogy egy tekerésnyi tésztát kapjak, úgy, hogy az alja dupla legyen, de felül csak egy réteg tészta legyen. A tölteléket egy csíkba beletenni, feltekerni, dupla részével alulra betenni a kikent tepsibe ( illetve a szilikonos sütőlapra tenni)

A tetejét tejföllel megkenni, forró sütőben sütni, addig ameddig rétes színű nem lesz. Ez olyan rózsaszínes, halvány zsemlemorzsa szín, természetesen a töltetléket lehet ellenőrizni tűpróbával.

A tűpróba abból áll, hogy veszek elő egy hústűt, beleszúrom a tésztába, és ha kihúzás után nincs rajta semmiféle ragacs a tésztából, vagy a töltelékből, akkor jó eséllyel megsültnek lehet nyilvánítani a tésztát.

2 megjegyzés:

  1. Dióba nincs cukor írva!!++ és a mák töltelékbe sincs!!!

    VálaszTörlés
  2. Igen, valóban kimaradt, tehát mindkettőbe 8-8 dkg cukrot tegyünk. Elnézést kérek, javítom a hozzávalóknál is. Köszönöm szépen, hogy észrevetted!

    VálaszTörlés