3-4 db. közepes méretű krumpli
4 egész tojás
2 babérlevél
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 evőkanál vaj
fél citrom leve
kevéske kristálycukor
2 szelet citrom
1/2 liter víz
1 mokkás kanál só
A vajból lisztből rántást sütök, belekverem a tejfölt, óvatosan felhígítom a vízzel,hogy ne legyen csomós, beleteszem a babérlevelet, a két karika citromot, felforralom, amikor fő, beleteszem a kockára vágott krumplit, a citrom levet, a cukrot, amikor majdnem megfőtt, akkor megkóstolom.
Ha kell bele só, vagy cukor, vagy még citromlé, akkor teszek bele. Kellemesen savanykás ízű lének kell lenni. Ez eddig a tejfölös savanyú krumplileves.
Lépjünk egy lépést tovább, adjunk hozzá tojást!
Amikor jó ízűnek találom a levet, akkor egyenként felütöm a tojást egy kis tálkába, majd óvatosan egy merőkanálba öntöm át, és a merőkanalat óvatosan a lassan fővő levesbe engedem bele, és akkor belefordítom a levesbe a tojást, hogy egyben maradjon. Belebuggyantod a levesbe. Azért kell lassan főnie, mert ha zubogva fő, akkor szétmegy a tojás. A tojást is megfőzöm, kb. négy öt perc alatt megfő, akkor jó, ha a sárgája is megfőtt.
Úgy is lehetséges ezt a savanyú tojás levest megfőzni, hogy nincs benne krumpli, csak a tojások. Így egy vékonyabb levest kapsz.
Hívják ezt buggyantott tojás levesnek is.
Ha reggelire akarsz ilyen buggyantott tojást adni, akkor egy gyenge ecetes lébe buggyantod bele a tojást.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése