Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. január 2., szombat

Sült csirke - egyszerűen

1 csirke

bors
olaj
kb. 1,5 - 2 dl víz, vagy csirke alaplé


A csirkét megmosom feldarabolom. Én minden részét felhasználom, a lábát, nyakát, zúzáját, máját is. A teflon serpenyőben két evőkanál olívaolajat hevítek, és a csirkedarabokat mindkét oldalán megpirítom. Amikor pirosra sült a bőre, akkor megsózom, megborsozom, és aláöntöm a viz, vagy az alaplé felét. Lefedem egy fedővel, és lassú tűzön párolom.
Kb. 10-12 perc után megfordítom, de nem szúrom meg egyik darabot se, mert az elősütésnél a hús külső részén lévő rostok lezárták a húst, és nem folyik ki belőle a saját leve, nem shzárad ki a hús. Pótolom az elpárolgott levet, újra visszafedem, és további 10 percig párolom, majd fedő nélkül sütöm, és amint a víz elpárologott, a bőrét ropogósra sütöm.

Lehetséges, hogy nehéz lesz kiszedni a serpenyőből, mert kicsit leragadt, de tiszta, minden fondorlattól mentes, egyszerű sült csirke ízű csirkét kapunk.

A csirke akkor kész, amikor a bőre a lábán megszakadozik, a combján a bőr elszakad és kilátszik a csontja.

sült krumplival, krumplipürével, törtkrumplival,
sáfrányos párolt rizzsel, gombás rizzsel, zöldborsós rizzsel ( rizi-bizi) tálalható.
Vagy őszibarack befőttel fogyasztható.
Vagy görög salátával.
Vagy csak úgy...
Ízlés szerint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése