Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. január 2., szombat

Ropogós csípős csirkeszárny és flambírozott mell

1 kg csirkeszárny
1 egész csirkemell

kb. 1 dl. liszt
4 kávés kanál csípős erős őrölt paprika
e mokkás kanál őrölt fekete bors

A csikeszárnyakat gondosan megmosom, az ízületeknél szétdarabolom. A szárnya hegyét külön teszem, azt majd csirkeleves főzéshez felhasználom.

A csirkemellet kicsontozom, a bőrét rajta hagyom.
Ez a csontot is a csirkeleves főzéshez használom fel majd egyszer, addig a mélyhűtőbe teszem. Egyszer csak összegyűlik nagyobb mennyiség ilyen nyesedékekből, csontokból, akkor felzöldségezem és levest főzök belőle.

A húst besózom.

A húsról a vizet felitatom papírtörlővel.

A lisztet paprikát, borsot egy nagyobb nylonzacskóba keszem, a csirkedarabok felét beleteszem, a zacskó száját alaposan összefogom, és összerázom. A liszt egyenletesen betakarja a darabokat.
Egy nagyobb méretű teflonba kevés olívaolajat forrósítok és belerakom a darabokat, és hirtelen ropogósra sütöm a külsejét.

Közben begyújtom a sütőt, és a forró sütőbe a tepsibe szedett csirkedarabokat betolom.
A sütőben kb. 20 - 25 percig sütöm, közben egyszer megfordítom.
Aztán kiszedem, és a teflonba visszateszem és hirtelen nagy lángon ropogósra sütöm. ez kb. 2 perc az egyik oldalon, 1 perc a másik oldalon.


A csirkemellet a zacskóban összerázom a lisztes keverékkel, teflonban megkapatom, azaz mindkét oldalon ropogósra sütöm. kb fél deci konyakot öntök rá, hosszú száró gyufával meggyújtom, és hagyom hogy leégjen róla a szesz. (Ezt flambírozásnak hívják egyébként.)
Amikor már elalszik a láng, kb. 1 dl vizet öntök alá, és fedő alatt párolom. Vigyázva, a húst meg nem szúrva forgatom a teflonban. Így az összes zamat, benne marad a húsban, és nem szárad ki.

Ha van görög csirke-fűszerkeverékem, akkor megszórom még vele a párolási idő fele idejében.
Amikor a víz elpárolgott, akkor pirosra sütöm a két fél mellett.


Majonézzel, esetleg sült krumplival, de olívaolajos paradicsomsalátával pompás étel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése