Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. október 30., szombat

Rakott krumpli

1 kg krumpli - lehetőleg egyforma nagyságú
1 szál (kb. 20-25 cm hosszú) jó minőségű, füstölt szárazkolbász
5 tojás
3 dl tejföl, vagy tejszín

bors
kb.5 dkg vaj


A krumplit megmossuk, és sós vízben héjában feltesszük főzni, beletesszük a krumpli mellé a hideg vízbe az öt tojást is.
A kolbászról lehúzzuk a bőrét. ezt akként kell megejteni, hogy a szál kolbászon hosszában végighúzod az éles kés hegyét, ezzel végigvágod a kolbász héját. Aztán a forróvizes csak alatt alaposan megmosod, átdörzsölöd. Amikor kiveszed a csap alól, akkor könnyedén lefejtheted a a kolbász héját a kolbászról. (Ha a kolbász lágy, akkor egy fél órára tedd be a mélyhűtőbe. A háját ugyanúgy próbáld lehúzni, és még fagyosan szeleteld fel egy jó éles késsel.)
A kolbászt egyforma vékony szeletekre vágod.
A tejfölbe egy kávéskanál sót keversz el, és két három tekerésnyi borsot őrölsz bele.

Előveszel egy tűzálló jénai üvegedényt, és vastagon kivajazod.

Amikor a krumpli megfőtt, (ezt úgy tudod meg, hogy egy hústűt beledöfsz egy krumpliba. Ha könnyedén és egyforma ellenállás mellett megy bele a krumpliba, akkor megfőtt) ez úgy háromnegyed óra alatt történik meg, kiveszed a tojásokat, és hideg vízbe teszed. Amikor már a vízben vannak, akkor a kés fokával ráütögetsz a tojásokra, hogy eltörjön a héja. Így ugyanis a hideg víz befolyik a héj alá, és könnyebb lesz megpucolni. A krumpliról leöntöd a levét és hagyod egy kicsit hűlni. Aztán eg hegyes villát szórsz bele, és óvatosan lehúzod a krumpli héját. Vagy megfogod a kezedbe, ha már nem annyira forró. Vigyázz, ne hagyd a krumplikat megszáradni és kihűlni, mert akkor előfordul, hogy rászárad a héja, és nem tudod lehúzni.

A tojásokat megpucolod, és tojásvágóval karikára vágod.

A kivajazott jénait alulra vékony karikára vágott krumplival befeded, arra egy karikára vágott tojást, és felkarikázott kolbászt raksz- csipet sóval megszórod, vágsz rá a vajból két vékony szeletet, és meglocsolod a megsózott tejföllel, vagy tejszínnel.
Aztán megint befeded krumplival, erre tojást és kolbászt teszem, megsózod, vajat és tejfölt teszel rá. Így telerakod a jénait, felülre krumpli kerüljön, és a maradék tejfölt, vagy tejszínt ráöntöd, és maradék vajat is ráteszed.

A jénait beteszed a sütőbe és begyújtod. ( ez azért fontos, mert a jénait nem forróba sütőbe teszem, nehogy elcsattanjon, így meg együtt melegszik a sütővel)
Kb. egy óra hosszat sütöd, amikor elkezd pirulni a teteje akkor lesz kész.

Az autentikus recept tejföllel készíti, de én újabban már tejszínnel csináltam, és sokkal elégedettebb voltam. vele.

A tejfölbe -mivel a zsírtartalma szerintem nem éri el a jelzett húsz százalékot- lehet két-három evőkanál olvasztott zsírt, vagy olíva olajat keverni, hogy szaftosabb legyen az étel.


Savanyúsággal, ecetes céklával, uborkasalátával vagy meggy kompóttal is tálalható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése