Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. október 31., vasárnap

Rántott csirke, rántott csirke -pulyka mell szelet

A csirkét feldarabolom, a combját, a szárnyát levágom, a combját kettévágom az ízületnél, a mellét lefejtem a csontról, két-három szeletet vágok mindkét fél mellből, attól függően mekkora volt a csirke, ha valaki szereti a csontos részt, akkor a hátát és a farát két darabra vágom, és azt is kirántom majd. Rántani való az a csirke, ami megpucolva legalább egy kilós, - ez a tavaszi rántott csirke alapanyaga, de a legjobb, ha úgy két kilós nagyságú a csirke.

A csirke darabokat besózom, és a rántott húsnál leírtak szerint bepanírozom.

A magas falú serpenyőbe legalább fél liter olajat teszek, felforrósítom, és amikor már a beledobott kis tojásos prézli darab azonnal feljön a tetejére és sül, akkor óvatosan beleteszem a bepanírozott darabokat. Amikor ismét visszaforrósodott az olaj, akkor mérsékelem a tüzet takarékra, és fedőt teszek a serpenyőre. ez az olajmennyiség majdnem ellepi a csirkedarabokat.

Erre azért van szükség, mert a csirkedarabok nagyok, vastagok, és idő kell ahhoz, hogy átsüljön, ellenkező esetben véres lesz a rántott hús a csontok mellett, és nyers marad és ehetetlen lesz.
Míg a szelet hús, amiben nincs csont, az gyors sütést igényel, magas hőfokon, addig a csirkét lassú tűzön kell készíteni.
Kb 10 perc után felveszem a tüzet, és megfordítom a húsokat. kb 2 perc után ismét mérsékelem a tüzet, és újra fedőt teszek rá.
Most kb. 8 perc után leveszem a fedőt, feljebb veszem a tüzet, de nem maximumra, és nagy figyelemmel elkezdem úgy két percenként forgatni a darabokat a forró olajban. Amikor a harmincadik perc körül járunk, akkor teljesen felveszem a tüzet, és rántott hús színűre sütöm a darabokat. Értelemszerűen a tavaszi rántott csirkét, ami kis csirkéből van,. kevesebb ideig kell sütni. Ha nem tudod mikor jó, akkor egy villával megszúrod a csirke combját a csont mellett és vársz egy kicsit. Ha véres lé jön ki a villa szúrása nyomán , akkor azonnal mérsékeld a tüzet, és tegyél fedőt a serpenyőre, mert még lassú tűzön való sütést igényel a hús. Ha viszont már nem véres lé jön a villa nyomán, és a hús is puhának tűnik, akkor nemsokára jó lesz. Egyébként nem tanácsos szúrkálni a bundázott húst, mert az értékes és zamatos levek kifolynak belőle, és száraz lesz a hús. Hiszen éppen azért panírozzuk be a húst, hogy ebben a bundában minden zamatot benntartsunk.

Papírtörlőre szedem és óvatosan leitatom róla a felesleges olajat.

A szeletelt csirke melle húsát, hirtelen magas hőfokon gyorsan megsütöm. 6-8 perc az egyik oldal, 4 perc a másik, ez kb. 10-13 perc alatt kész van, ez is a szelet vastagságától függ.

Így sütjük a pulyka mell szeletet is.
A pulyka mell szeleteket, hogy különleges zamatos legyen beáztathatjuk fokhagymás vegetás tejben egy éjszakára, és betesszük a hűtőbe. ( fél liter tejben két gerezd fokhagymanyomón átnyomott gerezd fokhagymát teszünk, sót, vagy egy teáskanál vegetát, ha nem lepi el a tej a húst, akkor addig öntjük fel tejjel, ameddig ellepi a húst.) Sütés előtt vegyük ki a tejből, itassuk le papírtörlővel, és panírozzuk.



Sült krumplival, vagy krumplipürével a klasszikus. Fejes saláta jár hozzá tavasszal, télen adhatunk mellé őszibarack befőttet, a mag helyére egy kanálka áfonya, vagy eper lekvárt tehetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése