Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2010. november 8., hétfő

Zöldbabfőzelék

1/2 kg zöldbab
fél vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél paprika
fél paradicsom
kb. 3 dl víz
1 mokkás kanál só
késhegynyi őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás vagy
két csapott evőkanál liszt
2 dl tejföl
1 evőkanál ecet
kevés cukor

A zöldbab lehet sárga színű Juliska bab, vagy zöld színű ceruza bab. Ha piacon, vagy zöldségesnél vásároljuk a babot, akkor akkor úgy állapíthatjuk meg, hogy friss-e, ha egy szál babot hirtelen mozdulattal kettétörünk. Ha roppanva törik el, akkor friss, ha hajlik, és nehezen törik, akkor régen szedték le, és nem friss. A babot megmossuk, a két végét levágjuk, és kb. két íznyi darabokra vágjuk. Ha a vágásnál a bab egyik szélén vékony erős szálat észlelünk, akkor azt lehúzzuk a babról, mert ha belefőzzük, akkor ún. szálkás öreg babból főzzük a főzeléket, és kellemetlen lesz enni a szálak miatt.
A zöld színű ceruza bab sohasem szálkás. Főzhetjük mélyhűtött zöldbabból is. A babot annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen még nem lepi el, belereszeljük a vöröshagymát, és a fokhagymát, beletesszük a paprikát, paradicsomot, sót, borsot és megfőzzük. A levéből kiveszünk egy bögrébe kb másfél két decit.
A rántást, vagy a lisztet simára keverjük a tejföllel, amit felhígítunk a bab főzővizével. A hideg tejfölös lisztes, vagy rántásos keverékbe kanalanként tesszük bele a forró levet, és amikor már eléggé meleg az egész, akkor óvatosan beleöntjük a babba. Felfőzzük, belekeverjük az ecetet, és annyi cukrot teszünk bele, hogy kellemes savanykás ízű legyen. A cukrot teáskanalanként adjuk hozzá. Ízlés szerint, szerintem legfeljebb 2 csapott teáskanálnyi kell bele.

A főzelék, melegen és hidegen is fogyasztható.
Feltétként fasírtot vagy tükörtojást, adhatunk hozzá, ha melegen tálaljuk, sertéspörkölttel is remek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése