Igen, a krumpli leves, legyen krumpli leves...
Kádár Jánosnak ebben igaza volt. De ahány ház, annyiféle krumpli leves.
A mi házunk táján így készül:
fél kiló krumpli ( személyenként 3-4 közepes méretű)
annyi víz, amennyi rendesen ellepi
legalább 10 centiméter füstölt kolbász
1 méretes gerezd fokhagyma
fél paradicsom
egy szelet zöldpaprika
kis csokor petrezselyemzöldje
egy mokkás kanál só
három tekerésnyi őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás ( vagy két krumplival több)
Krumplit meghámozom, alaposan megmosom, egyforma kis darabokra vágom.
A füstölt kolbászt vékony karikákra vágom és a levesfőző fazékban megpirítom. Ha jó minőségű kolbászt használok, nem kell alá zsíradék, a kolbász kienged magából annyi zsírt, amin megpirul.
Amikor ropogósra pirul( vigyázat, nem kiszárítani vagy megégetni kell, csak pirítani) kiszedem a fazékból. A visszamaradt füstölt-kolbász-zsíron megpirítom a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Amikor rózsaszín, beleöntöm a feldarabolt krumplit, felöntöm vízzel,megsózom, megborsozom, beleteszem a fél paradicsomot meg a szelet zöldpaprikát, a megmosott és (fehér) cérnával összekötött petrezselyemzöldet és megfőzöm a krumplit.
Vagy berántom a kanálnyi paprikás rántással, és akkor kifejezetten autentikus krumplilevest kapunk.
Én most kiszedtem a léből a krumplit, a petrezselyemzöldet, a krumpli kb. 20 %-át benne hagytam a lében, és botmixerrel simára mixeltem a levet. Megkóstoltam, ha kell még bele só, teszek bele, visszateszem a krumplit és ismét felforralom.
Tálalásnál a tányérba szedem a pirított füstölt kolbász karikákat és erre szedem a forró levest.
2011. január 17., hétfő
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése