Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. január 17., hétfő

Krumpli leves

Igen, a krumpli leves, legyen krumpli leves...
Kádár Jánosnak ebben igaza volt. De ahány ház, annyiféle krumpli leves.
A mi házunk táján így készül:

fél kiló krumpli ( személyenként 3-4 közepes méretű)
annyi víz, amennyi rendesen ellepi
legalább 10 centiméter füstölt kolbász
1 méretes gerezd fokhagyma
fél paradicsom
egy szelet zöldpaprika
kis csokor petrezselyemzöldje
egy mokkás kanál só
három tekerésnyi őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás ( vagy két krumplival több)

Krumplit meghámozom, alaposan megmosom, egyforma kis darabokra vágom.

A füstölt kolbászt vékony karikákra vágom és a levesfőző fazékban megpirítom. Ha jó minőségű kolbászt használok, nem kell alá zsíradék, a kolbász kienged magából annyi zsírt, amin megpirul.
Amikor ropogósra pirul( vigyázat, nem kiszárítani vagy megégetni kell, csak pirítani) kiszedem a fazékból. A visszamaradt füstölt-kolbász-zsíron megpirítom a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Amikor rózsaszín, beleöntöm a feldarabolt krumplit, felöntöm vízzel,megsózom, megborsozom, beleteszem a fél paradicsomot meg a szelet zöldpaprikát, a megmosott és (fehér) cérnával összekötött petrezselyemzöldet és megfőzöm a krumplit.
Vagy berántom a kanálnyi paprikás rántással, és akkor kifejezetten autentikus krumplilevest kapunk.
Én most kiszedtem a léből a krumplit, a petrezselyemzöldet, a krumpli kb. 20 %-át benne hagytam a lében, és botmixerrel simára mixeltem a levet. Megkóstoltam, ha kell még bele só, teszek bele, visszateszem a krumplit és ismét felforralom.
Tálalásnál a tányérba szedem a pirított füstölt kolbász karikákat és erre szedem a forró levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése