Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. január 18., kedd

Kelkáposzta leves

más néven frankfurti leves

egy fél fej kelkáposzta kb. 50 dkg-nyi ha (több az se baj)
1 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
teáskanál só
fél mokkás kanál őrölt bors
1 evőkanál paprikás rántás
fél kg krumpli ( én sok krumplival szeretem)
kb másfél liter zöldséges alaplé, vagy víz
1 pár virsli karikára vágva

A kelkáposztát megmosom, negyedekbe vágom, és éles késsel csíkokra vágom. Ha friss a kelkáposzta, akkor mindenestől, ha téli és nagy , akkor az erős vastag ereit levágom, és kidobom.
A felmetélt kelkáposztát felöntöm az alaplével, ha vízzel öntöm fel, akkor uram bocsá, teszek bele ételízesítőt is. (Én a Vegetát szeretem) sózom borsozom, belekeverem a zúzott fokhagymát, köménymagot, és elkezdem főzni. Amint egy kicsit összébb esik, beleteszem a kockára vágott krumplit, és megfőzöm. Amikor megfőtt, egy evőkanál rántással berántom.( ha hideg a rántásom, akkor a főzelék levéből szedek levet hozzá, és apránként hígítom, ha frissen készített a rántás, akkor hideg vízzel hígítom, amikor simára kevertem vele, akkor szedek csak hozzá a főzelék forró levéből. Megkóstolom, szükség szerint sózom borsozom még.
A végén beleteszem a karikára vágott virslit, összeforralom, és tálalom.
Nem lesz a leves ártalmára, ha virsli helyett jófajta füstölt kolbászt karikázok össsze és pirítom meg. Ekkor a kisült zsírjával együtt teszem a levesbe, vagy a kolbász karikákat csak a tányérba teszem és rászedem a forró levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése