Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. január 1., szombat

Krumplis pogácsa

A maradék újrahasznosításának egyfajta módja, ha átlényegül a korábbi étel, egy új formába.
Nekem volt egy mélytányérnyi tört krumplim, ami mellől elfogyott a hurka, így a krumpli krumplis pogácsaként végezte magányos létét.

A lényeg, hogy annyi liszt kell hozzá, amennyi a törtkrumpli.
Vegyünk egy átlagos mennyiséget, amiből lesz két tepsi pogácsa.

40 dkg. törtkrumpli (krumplipüré)
40-45 dkg sima liszt,
20 dkg zsíradék, (fele vaj - fele zsír, vagy 5 dkg. vaj-15 dkg zsír)
2 csapott teáskanál só
1 mokkáskanál örölt bors
1 tojás
1/2 dl langyos tej
1 kávéskanál cukor
1 csomag élesztő 5 dkg

1 tojás a kenéshez

A langyos tejbe beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, várok kb. 5-10 percet, addig felfut a tejben az élesztő.

Összekeverem a hozzávalókat, összedagasztom, addig, ameddig elválik a massza a kezemtől.
Akkor letakarom és meleg helyen fél órát kelesztem.
Kinyújtom egészen vékonyra, és szorosan feltekerem. a henger jobb oldali visszahajtom 1/3 részig a bal oldali részt szintén visszahajtom erre az előbbi részre. Így egy magas, de keskeny tésztát kapok. Az így keletkezett összehajtott tésztát egy irányba, a tésztát nem forgatva, fel és lefelé irányulva ismét kinyújtom, de már csak jó mutató ujjnyi vastagságúra. (kb 2 cm)

A tetejét bekockázom egy éles késsel, és apró pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és tepsibe teszem, nem túl távol de nem is túl közel egymáshoz. A tepsiben a felvert tojással megkenem a pogácsák tetejét. De csak a tetejét, mert még ez a pogácsa tovább kell, hogy keljen. Amikor tepsiben van az egész, akkor gyújtom be a sütőt, mert addig is kel a tészta.

A forró sütőben 10 perc után mérsékelem a tüzet, és még 15-20 percig sütöm. Amikor úgy látszik, hogy még egy kicsit kéne tovább sütni- akkor már nem teszem vissza, hanem kiveszem.
Ugyanis mindig az ilyen még-egy-kicsit-visszateszem-mert-kell-még-sülni-idő alatt szokott megégni a tészta.

Valahogy ilyen pirosra kell sülnie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése