Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2009. szeptember 29., kedd

Krumplipüré

75 dkg krumpli
teás kanál só
víz
5 dkg vaj
fél dl forró tej


A krumplit kisebb kockákra vágom, a sós vízben megfőzöm. A levéből leöntök egy bögrényit, a többit kiöntöm. A krumplit egy krumplinyomóval gondosan összetöröm, beleteszem a vajat, hozzáöntöm a forró tejet( mikróban meg lehet melegíteni a bögrében) és jól összekeverem.Ha szükséges utánsózom, és a krumpli saját főzővizével addig hígítom, ameddig nem éri el azt az állagot ahogy szeretem. Ez egy sűrű, de jól keverhető állag.


Tört krumpli

A krumplit sós vízben megfőzöm, levét leöntöm egy tálba, a krumplit alaposan összetöröm krumplitörővel, és a főzővizével a kívánt állagúra hígítom. nem teszek bele sem vajat, sem tejet, csak a krumpli meg a sós főzőlé.
Ezt a köretet sült hurka, sült kolbász, pecsenye mellé adom, mert ezek egyébként is annyira zsírosak szaftosak, hogy a krumpli már nem kell, hogy zsíros, vajas tejes legyen, csak a krimpli tiszta íze kell a fűszeres pecsenye, hurka-kolbász mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése