Nem, nem a nyuszis, cukrozott granulált azonnal oldódó por tejbe kanalazásáról lesz most szó.
Az igazi főzött kakaóról.
Tehát két bögre kakaóhoz:
1/2 liter tej lehetőleg valódi, tehénből kifejt, nem lefölözött, igazi tehéntej
6 teáskanál cukor
3 teáskanál jó minőségű holland kakaópor
2 evőkanál hideg víz
A két kanál vízben elkeverem a kakaóport, simára.
A tejet felteszem főni. Annak idején, zománcos lábasos korban, anyámnak még volt külön tejforraló lábasa. Abban csak és kizárólagosan tejet forralt, soha, semmi mást. Így nem fordulhatott elő, hogy a tej átvette az előzőleg főzött étel ízét, vagy szagát. Manapság már a mosogatógépek, és fém edények korában ennek nincs igazán jelentősége, de vigyázzunk, hogy a alaposan elmosott és elöblített edényben forraljunk tejet. Mielőtt a lábasba önteném a tejet, vízzel kiöblítem. Erre azért van szükség, hogy így a tej nem kozmál oda a lábas aljára.
Mivel igazi tehéntejjel dolgozunk, ezt felforraljuk. Lassan óvatosan, és időnként meg-meg kevergetve. A tej másképp forr, mint a víz. Ott kell állni mellette, és jó ha van a kezünk ügyében egy jó nagy hideg merőkanál. Erre azért lehet szükségünk, mert amikor a tej elkezd forrni, akkor olyan gyorsan teszi ezt, hogy azonnal indul is kifelé a lábasból, és ha nem teszed bele azonnal a hideg fém merőkanalat és kapod le azonnal a tűzről, kifut.Elkeverem benne a cukrot, és szedek ki a vizes kakaóra a forró tejből, és az így felhígított kakaót beleöntöm a forró tejbe. Visszateszem a tűzre, és ismét felforralom.
Kiöntöm két bögrébe, a tetejére pedig tejszínhabot teszek, és kényelmesen melléülünk, beszélgetünk, kavargatjuk, amíg ihatóra hűl.
Ez volt a klasszikus főzött kakaó receptje.
Lehet ezt gyorsan hétköznapi reggelesen is csinálni:
Végy egy bögrét, tegyél bele egy jó púpozott teáskanál kakakóport, két teáskanálnyi vízzel kavard simára, tegyél bele deciliterenként 1 csapott teáskanál kristálycukrot ( 2,5 dl bögréhez két púpozott teáskanálnyit) öntsd fel pasztőrözött ( zacskós, vagy dobozos) tejjel, tedd be a mikróba a legnagyobb fokozatra másfél percre, és kész.
A csúcsok csúcsa pedig természetesen a forró csoki.
fél liter tej
10 dkg jó minőségű legalább 70 %-os étcsokoládé
A tejet felteszem melegedni, és amikor már forró, beletördelem az étcsokoládét, kavargatva felforralom, bögrébe szedem, tetejére tejszínhabot nyomok, és élvezettel elszürcsölgetjük.
És hogy essék szó a tejszínhabról is.
2 dl tejszín
1 evőkanál cukor
a tejszínt beleöntöm a habszifonba, beleteszem a cukrot, és beletekerem a habszifonpatront.
Amikor tekerem a patront az előzőleg a szifontestre szorosan feltekert fejbe, akkor feje tetejére állítom a habszifont, mert így a tekerés közben át kell menni a patron tartalmának a tejszínen.
Amikor minden benne van a patronból, lelkesen összerázom, és kész.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése