Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. március 13., vasárnap

Kakaó, főzve, mikrózva, forró csokoládé

Nem, nem a nyuszis, cukrozott granulált azonnal oldódó por tejbe kanalazásáról lesz most szó.
Az igazi főzött kakaóról.



Tehát két bögre kakaóhoz:

1/2 liter tej lehetőleg valódi, tehénből kifejt, nem lefölözött, igazi tehéntej
6 teáskanál cukor
3 teáskanál jó minőségű holland kakaópor
2 evőkanál hideg víz


A két kanál vízben elkeverem a kakaóport, simára.
A tejet felteszem főni. Annak idején, zománcos lábasos korban, anyámnak még volt külön tejforraló lábasa. Abban csak és kizárólagosan tejet forralt, soha, semmi mást. Így nem fordulhatott elő, hogy a tej átvette az előzőleg főzött étel ízét, vagy szagát. Manapság már a mosogatógépek, és fém edények korában ennek nincs igazán jelentősége, de vigyázzunk, hogy a alaposan elmosott és elöblített edényben forraljunk tejet. Mielőtt a lábasba önteném a tejet, vízzel kiöblítem. Erre azért van szükség, hogy így a tej nem kozmál oda a lábas aljára.
Mivel igazi tehéntejjel dolgozunk, ezt felforraljuk. Lassan óvatosan, és időnként meg-meg kevergetve. A tej másképp forr, mint a víz. Ott kell állni mellette, és jó ha van a kezünk ügyében egy jó nagy hideg merőkanál. Erre azért lehet szükségünk, mert amikor a tej elkezd forrni, akkor olyan gyorsan teszi ezt, hogy azonnal indul is kifelé a lábasból, és ha nem teszed bele azonnal a hideg fém merőkanalat és kapod le azonnal a tűzről, kifut.Elkeverem benne a cukrot, és szedek ki a vizes kakaóra a forró tejből, és az így felhígított kakaót beleöntöm a forró tejbe. Visszateszem a tűzre, és ismét felforralom.

Kiöntöm két bögrébe, a tetejére pedig tejszínhabot teszek, és kényelmesen melléülünk, beszélgetünk, kavargatjuk, amíg ihatóra hűl.

Ez volt a klasszikus főzött kakaó receptje.

Lehet ezt gyorsan hétköznapi reggelesen is csinálni:

Végy egy bögrét, tegyél bele egy jó púpozott teáskanál kakakóport, két teáskanálnyi vízzel kavard simára, tegyél bele deciliterenként 1 csapott teáskanál kristálycukrot ( 2,5 dl bögréhez két púpozott teáskanálnyit) öntsd fel pasztőrözött ( zacskós, vagy dobozos) tejjel, tedd be a mikróba a legnagyobb fokozatra másfél percre, és kész.

A csúcsok csúcsa pedig természetesen a forró csoki.

fél liter tej
10 dkg jó minőségű legalább 70 %-os étcsokoládé

A tejet felteszem melegedni, és amikor már forró, beletördelem az étcsokoládét, kavargatva felforralom, bögrébe szedem, tetejére tejszínhabot nyomok, és élvezettel elszürcsölgetjük.

És hogy essék szó a tejszínhabról is.

2 dl tejszín
1 evőkanál cukor

a tejszínt beleöntöm a habszifonba, beleteszem a cukrot, és beletekerem a habszifonpatront.
Amikor tekerem a patront az előzőleg a szifontestre szorosan feltekert fejbe, akkor feje tetejére állítom a habszifont, mert így a tekerés közben át kell menni a patron tartalmának a tejszínen.
Amikor minden benne van a patronból, lelkesen összerázom, és kész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése