Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. április 22., péntek

Kacsahúsleves

Levest csontos húsból lehet igazán jót főzni.
Lehet, persze lehet zsírmentes színhúsból is, de az nem olyan, mint amilyet otthon megszoktunk...

Nagyvárosi lakos lévén nem kapirgál a ház mögött egy tyúk se, nem úszkál a kacsaúsztatóban egy kacsamadár se, libáról már ne is beszéljünk. Így a boltban vásároljuk a húst. A múltkor a Penny-ben láttam 198.-Ft.-ért egy kiló kacsa far-hát csomagot. Két darab volt benne, jelentős mennyiségű kacsahájjal.
A darabokat megmostam, megtisztítottam, a kacsahájat lefejtettem, apró darabokra vágtam, és lassú tűzön kiolvasztottam, majd ropogósra sütöttem a pörcöt. Kiszedtem a zsírból, és hagytam kihűlni. Tilos megsózni! Majd csak akkor, amikor eszed, akkor kell sózni, a tányérra kiteszel egy csipet sót, és belemártogatod a falatokat.

1 kg kacsa far-hát
na jó, ha van egy egész kacsánk, akkor az aprólékját: lábát, nyakát, szárnyát, farát hátát szivét, zúzáját és mindent beleteszünk a levesbe.
2 gyökér
1 répa
negyed karalábé ( kb 10 dkg)
negyed zeller ( kb 10 dkg)
1 kisebb krumpli egészben
két teáskanál szemes fekete bors
2 darabka szerecsendió-virág
1 egész vöröshagyma ( kb akkora átmérőjű, mint amikor a hüvelyk és mutató ujjadból kört formálsz)
2 kis gerezd fokhagyma
1 fél zöldpaprika
1 fél paradicsom
egy kis csokor petrezselyemzöldje
1 evőkanál só


A két darab far-hátat kettévágtam, és mehet bele a levesfőző fazékba. A levest négy-öt literes lábasban főzzük. A zöldségeket megpucolom, megmosom, a petrezselyemzöldet fehér cérnával összekötöm, aztán megmosom, és mindent beleteszek a fazékba. Nem kell bele több zöldség, mert nem zöldség levest, hanem húslevest akarunk főzni.
Hideg vízzel ( fontos, hogy hideg legyen a víz, mert akkor a lébe fog kifőni az összes zamata a húsnak, míg ha azt akarom, hogy a hús maradjon ízes, akkor meleg vizet öntök a húsra, például, amikor pörköltet főzök, Ha levest főzök mindig hideg vízbe teszem fel a levest) felöntöm a fazekat, és lassú tűzön takaréklángon elkezdem főzni. Fedőt teszek rá. Semmi további teendőm nincs vele, csak arra kell vigyázni, hogy ki ne fusson. Nagyon kis lángon főzöm, a tűzhely legkisebb rózsájára teszem, és azt is takarékra veszem. Így főzöm legalább négy órán keresztül.
Nem kell kavargatni, rázogatni, levet leönteni alóla, habját szedni, semmit se kell vele csinálni, csak hagyni főni. A habja tulajdonképpen a kicsapódó fehére, amitől húsleves a húsleves, és ezt a habot a leves el fogja főni. Ha van amit fel akarok tálalni a főtt húsból, akkor azokat előbb kiszedem a levesből, vagy csak egyszerűen két két és fél óra fővés után leveszem a tűzről.
Négy óra főzés után kiszedem a levesből a szétfőtt csontos húst, ezt semmire se lehet használni, mert egyrészt már semmi íze sincs, másrészt szétfőtt, harmadrészt meg a kacsa far-hát egyébként is nagy gácséroké szokott lenni, úgyhogy az megy a kukába hisz nem volt drága, nem kell sajnálni - jobb esetben, a csontokról szépen leszeded a húst, és különrakod és odaadod a kutyáknak, macskáknak.
Amikor kiszedtél a levesből mindent, akkor hagyod pihenni a levest úgy öt-tíz percet, hogy leülepedjen, és aztán szép óvatos merítésekkel leszűröd a levest.
Ehhez kell egy sűrű szövésű levesszűrő. Ez akkora legyen, mint egy leveses tányér, ezt ráteszed a lábasra, amibe a leszűrt levest akarod tenni. Szóval szép óvatosan, mindig a leves tetejéről merítve a leveseskanalat óvatosan átszűröd a levest. Vigyázva, hogy fel ne kavarodjon, mert az aljára leülepedett az a barna pehelyszerű anyag, ami valamikor a habja volt.
A leves legalját ami már szinte sűrű ettől a barna anyagtól nem teszed bele a leszűrt lébe.
Amikor kész vagy, a leszárt levest megkóstolod. Bizonyára kell még sózni, ha igen apránként teszel még bele sót, ameddig úgy nem érzed, hogy most már jó. Egy késhegynyi őrölt borsot is szórsz bele, és kész.

A levestésztát húslevesben kell főzni. Ha cérnametélttel főzöd, akkor személyenként egy maréknyi metéltet kell számítani. A levesből kiveszünk úgy kb két deciliternyit, egy kislábasban felfőzzük, egy csipet sót még teszünk bele és amikor forr, beletesszük a levestésztát. Újraforraljuk, és amikor forr, fedőt teszünk rá, és elzárjuk alatta a tüzet, A tészta a fedő alatt megfő, és felszívja a levest, ott lesz a lábasban a levestészta, lé nélkül.
Ha az egész levesben akarnánk főzni, akkor azt a levet is képes lenne a tészta felszívni, és ráadásul a levest a tésztával nehéz kiszedni. Így azonban mindenki szed a levestésztából és a forró húslevest rászedi a tányérjában lévő levestésztára.
Ha csigatésztával akarjuk tálalni, akkor egy kicsit főzni kell a tésztát a lében, ha kell akkor pótolni is kell a levet a levestészta alatt.
Ha daragaluskával főzöd, akkor azt is külön lében főzd, és lassú tűzön, mert szétveti a zubogás a daragaluskát, és amikor kb. két perce már főzöd, akkor tegyél rá fedőt, hagyd felfőni a fedő alatt, és zárd el a tüzet. A fedő alatt megszívja magát a galuska, megduzzadnak a gríz szemek, és finom lesz.

A húslevest mindig forrón kell tálalni!
Langyosan borzasztó...
Majd meghűl a tányérban annyira, hogy lehessen enni. Külön öröm kavargatni a forró illatos húslevest a tányérban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése