Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. április 25., hétfő

Sonkalé felhasználása

A sonka főzésekor a főzővízbe egy egész vöröshagymát, két gerezd fokhagymát és szemes borsot is főztem bele.

A sonkát megkóstolom, egy kicsike szeletet vágok belőle, és ezzel megtudom, hogy sós-e nagyon. Ha igen, akkor pár órára beáztatom, és cserélem rajta a vizet, és friss vízben teszem fel főni.

A sonkát, a csülköt lassú tűzön négy- öt óra hosszat főzöm, és a lében hagyom langyosra hűlni. Amikor még meleg, kiveszem a léből, kihúzom belőle a csontot aztán szorosan műanyag fóliába tekerem és beteszem a hűtőbe. Így kapok szépen szeletelhető, zamatos sonkát, csülköt.

Amikor megfőtt a sonka a levét leszűrtem, és egy nagy fazékban betettem a hűtőbe.
A mostani sonkalé kellemes zamatú lett, nem olyan sós élvezhetetlen, mint a tavalyi, amit végülis nem tudtam felhasználni. Az idén több mindent fogok főzni a sonka levéből - ami nálunk konkrétan csülöklé.

FONTOS: először meg kell kóstolni a sonkalevet. Várhatóan nagyon sós lesz, ezért kellő mértékben vízzel hígítva kell használni.

Nagyanyám egyszerű rizs levest főzött belőle.
A sonkalébe fejenként egy evőkanál rizst főzött bele, és kész.
Egy fej karalébé kockára vágva és belefőzve és a maradék csülök kockára vágva meg egy marék petrezselyem apróra vágva határozottan javít rajta...

Pöszméte leves

Az egres, vagy büszke, mifelénk csak pöszméte névre hallgatott. Aki nem ismerné, ez egy igen szúrós bokron növő apró, zöld színű, golyó alakú, savanyú apró magvú gyümölcs.
Ilyenkorra már befőttként létezhet, merthogy kora nyáron terem, vagy a fagyasztóban lehet még egy egy zacskóval.
A füstölt lében meg kell főzni a pöszmétét és tejföllel behabarni a levest. Ezt is a maradék sonkát kockára vágva és a levesbe tálalva lehet feljavítani.


Babfőzelék

25 dkg szárazbab
2 babérlevél- ez el is maradhat-
só, őrölt bors
kb másfél liter füstölt sonkalé


A szemes babot alaposan megmossuk és egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk.
Annyi sonkalében amiennyi ellepi, feltesszük főni, szükség szerint sózzuk, őrölt borssal szórjuk meg, időnként megkeverjük és az elfőtt levet pótoljuk. Amikor megfőtt (a beáztatott bab viszonylag hamar fő) annyi lének kell alatta maradni, amennyi éppen nem lepi el.

A) rántásos babfőzelék

+egy evőkanál paprikás rántás

A hideg rántást a főzőlével felhígítjuk (hideg rántást meleg lével, meleg rántást hideg lével) és visszaöntjük a babra, összefőzzük és készen van.

B) habart babfőzelék

+ másfél dl tejföl
egy csapott evőkanál liszt

A liszthez kanalanként adagolom a tejfölt és csomómentesre keverem. A megfőtt babot a tejfölös
habarással behabarom, esetleg egy evőkanál ecettel, kicsi cukorral ízesítem.

A babfőzeléket natúr babkonzervből és lehet készíteni, ekkor a levét leöntöm a konzervnek és a sonkalében néhány percig forralom. Aztán folytatom a főzést, mint fentebb.

A babfőzeléket sonkalében főtt kemény tojással, és egy meleg sonkaszelettel csülökszelettel tálalom.


Bableves

20 dkg szárazbab, előző este beáztatva
vagy két doboz natúr sós lében eltett babkonzerv
kb. 15-20 dkg krumpli
1 tojásból csipetke
két liter sonkalé
paprikás rántás kb 1 evőkanál
sonka kockára vágva

A sonkalében megfőzöm a babot, amikor félfővésben van, belerakom a kockára vágott krumplit, és amikor a krumpli is félfővésben van, belerakom a csipetkét.
Ha konzervből főzöm, akkor először a krumplit teszem bele, majd a babot, majd a csipetkét. Szükség szerint sózom, borsozom, és berántom.
Tejföllel és a kockára vágott csülökkel, sonkával tálalom.
Aki úgy szereti egy kevés ecettel savanyíthat is rajta.


Sárgaborsó leves, -főzelék
1 zacskó (1/2 kg sárga vagy zöld színű feles borsó) előző este beáztatva
sonkalében megfőzve

ha főzeléket akarok, akkor sűrűre kell főzni, azaz kevés lében, rántással lehet még sűríteni.


Krumpli leves

Lehet ezt is sonkalével főzni. Ekkor kolbász helyett sonkát teszünk bele a tálalásnál. Vagy ha főztünk a sonkával együtt kolbászt is, akkor itt a kolbász ideje...

Maradék sonkalé tárolása

A maradék sonkalé helye a mélyhűtőben van. Én állandó helyhiánnyal küzdök  mélyhűtőben, így a sonkalevet forralással besűrítem és jégkocka készítő műanyag zacskóban teszem be a mélyhűtőbe. Így amikor sonkalére van szükségem csak kipattintok egy befagyasztott kockát és hipp-hopp kész a remek ízesítő.
 De vigyázat: sós, tömény,  hígítsd fel vízzel és amikor élvezhető ízű, akkor használd fel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése