Gyerekkorunk kedvence jön most, ami eredetileg alföldi pásztor étel, de nagyanyám szelidített konyhai változata szerint tűzhelyen főzzük.
4-5 marék (személyenként 2 marék + 1 marék a lábasnak) lebbencstészta, összetörve, olyan tízforintosnyi darabokra
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva ( én újabban már lereszelem és az így keletkezett vöröshagyma krémet pirítom)
1 gerezd fokhagyma szintén lereszelve, vagy fokhagyma nyomón áttörve
személyenként 10 deka húsos füstölt szalonna apró kockára vágva ( egy kis csípős kolbász karikára vágva sem árt neki)
1 paradicsom
1/2 zöldpaprika
ízlés szerint só (ha kell még a füstölt szalonna mellé)
személyenként 2-3 krumpli, vékony karikára vágva, és alig sózott vízben felfőzve
A szalonnát kiolvasztom és ropogósra sütöm, kiszedem a zsírjából, a kolbászt megpítom szintén kiszedem és félre teszem. Felteszem főni a krumplit.
A zsírban megpirítom a lebbencstésztát, - beleteszem a forró zsírba és a tűzön addig kevergetem, míg a tészta felhólyagosodik, és zsemleszínűre pirul. A megpirult tésztát a lábas egyik felére húzom, kicsit megdöntöm a lábast, hogy a zsír a szabad részre folyjon, és beleöntöm a krémesre reszelt vöröshagymát, fokhagymát és megpirítom.
Összekeverem a lebbenccsel beleteszem a paradicsomot, fél zöldpaprikát és felöntöm a forrásban lévő krumplis lével, beleszórom a megsült szalonna kockákat. Rövid lével addig főzöm, ameddig a tészta megpuhul, és az egész elfőtte a levét belekeverem a kolbászkarikákat és kész.
Teljesen lé nélkülinek kell lenni.
Én még tálalás előtt, egy egész felvert tojást szoktam belekeverni, és átsütni vele. Én így szeretem.
SLAMBUC, ÖHÖM
szintén a lebbencs alapú öregre - lé nélkülire - főzött étel neve, kicsit másként főzik, mert rendszerint nyílt tűzön, bográcsban, parázson, nem keverik, hanem a bográcsban forgatják, feldobva kissé, hogy a krumplis tészta megforduljon a bográcsban. Ehhez jelentősen zsírosabbnak kell lennie az ételnek. Akkor kész, amikor összeáll az egész, felveszi a bográcsformát és megfordítás után is szinte úgy marad.
2011. július 22., péntek
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése