Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. július 22., péntek

Öreglebbencs, slambuc, öhöm

Gyerekkorunk kedvence jön most,   ami eredetileg alföldi  pásztor étel, de nagyanyám szelidített konyhai változata szerint tűzhelyen főzzük.

4-5 marék (személyenként 2 marék + 1 marék a lábasnak) lebbencstészta, összetörve, olyan tízforintosnyi darabokra
1 kis fej vöröshagyma apróra vágva ( én újabban már lereszelem és az így keletkezett vöröshagyma krémet pirítom)
1 gerezd fokhagyma szintén lereszelve, vagy fokhagyma nyomón áttörve
személyenként 10 deka húsos füstölt szalonna apró kockára vágva ( egy kis csípős kolbász karikára vágva sem árt neki)
1 paradicsom
1/2 zöldpaprika
ízlés szerint só (ha kell még a füstölt szalonna mellé)
személyenként 2-3 krumpli, vékony karikára vágva, és alig sózott vízben felfőzve

A szalonnát  kiolvasztom és ropogósra sütöm, kiszedem a zsírjából, a kolbászt megpítom szintén kiszedem  és félre teszem. Felteszem főni a krumplit.
A zsírban megpirítom a lebbencstésztát, - beleteszem a forró zsírba és a tűzön addig kevergetem, míg a tészta felhólyagosodik, és zsemleszínűre pirul. A megpirult tésztát a lábas egyik felére húzom, kicsit megdöntöm a lábast, hogy a zsír a szabad részre folyjon, és beleöntöm a krémesre reszelt vöröshagymát, fokhagymát és megpirítom.
Összekeverem a lebbenccsel beleteszem a paradicsomot, fél zöldpaprikát és felöntöm a forrásban lévő krumplis lével, beleszórom a megsült szalonna kockákat. Rövid lével addig főzöm, ameddig a tészta megpuhul, és az egész elfőtte a levét belekeverem a kolbászkarikákat és  kész.
Teljesen lé nélkülinek kell lenni.

Én még tálalás előtt, egy egész felvert tojást szoktam belekeverni, és átsütni vele. Én így szeretem.

SLAMBUC, ÖHÖM

szintén a lebbencs alapú öregre - lé nélkülire -  főzött étel neve, kicsit másként főzik, mert rendszerint nyílt tűzön, bográcsban, parázson, nem keverik, hanem a bográcsban forgatják, feldobva kissé, hogy a krumplis tészta megforduljon a bográcsban. Ehhez jelentősen zsírosabbnak kell lennie az ételnek. Akkor kész, amikor összeáll az egész, felveszi a bográcsformát és megfordítás után is szinte úgy marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése