Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. augusztus 1., hétfő

Háztartástan: mosási anomáliák

Lehet, hogy a szemem már nem a régi, de hogy az orrom érzékeny, és jól működik az biztos. Megbízhatóan szolgál már régen. És most valami borzasztó dolog történik. Elborzasztó.


Valami van a mosógépemmel...Mert hiába áztatok, mosok, öblítek duplán is, használom a korábban jól bevált illatos öblítőmet, mire megszárad a ruha, áporodott, büdös, undorító szagú lesz minden. ( és ezt nemcsak én érzem, vagy hallucinálom, mert életem párja is ugyanazt az elviselhetetlen kéthetes mosatlan törölköző szagot érzi, mint én)
A szekrényben a törölközőink olyan szagúak voltak, hogy azonnali hatállyal ment minden a mosógépbe. A szekrényt kiürítettem, kimostam, kiszárítottam, a törölközőket éjszakára beáztattam, kimostam, napon megszárítottam ás visszaraktam a szekrénybe. Most éppen még elfogadható a szaguk, de hogy illatuk nincs, az tuti.

A mai napi mosásból a hálóingem büdösebb, mint az egész nap alatt összeizzadt ruhám.

Kétségbe vagyok esve.

Valakinek valami ötlete?

Update I.

Tegnap kiműveltem magam "mosás után is büdös a ruha, mit tegyek" kérdéskörben. Egyöntetű volt a nagyközönség véleménye abban, hogy ecetet neki. Kevesebb ruhát kell mosni, kevesebb mosószerrel, lehetőleg por alakúval, és még kevesebb, hígított öblítővel. Azt is tanácsolták, hogy kevéske ecetet kell tenni az öblítő helyére, és csodás puhaságú ruha lesz a végeredmény.
Na ettől azért kicsit idegenkedek, mert az ecetszagot nálunk senki se szereti.De azért ezt is ki fogom próbálni, majd valami olyan cuccon, aminek már úgyis mindegy...

Még tegnap éjjel kapott a mosógép egy ecetes üres főzőmosást. A reggeli újramosás még szárad.

Most a törölközők vannak benne a gépben.

Update II.

Életem párja állítja, hogy bezzeg az általa mosott ruhák mindig illatosak, pedig ő 35 fokon mos, kevés mosószerrel, kevés öblítővel... Hát nem tudom. Én azért nem érzem annyira illatosnak, azt amit ő annak.
Mostanra az is kiderült, hogy vannak ruhadarabok, amikkel nem lehet mit kezdeni, mert a mosás után is büdösek maradnak. Míg más darabok frissen illatoznak a gépből kiszedve. De legalábbis nem büdösek.Ugyanazon mosásban ugyanazon alkalommal vett részt mindkét törölköző, az egyik illatos, a másik büdös.
Vettem cloroxot, néhány ilyen megátalkodott szagú darab tegnap este óta cloroxos mosószeres vízben ázik, -mielőtt kidobom őket kaptak még egy esélyt.
Ha beválik, akkor minden darab fürdik egyet majd egy cloroxos mosásban.
Ha nem, akkor mennek a büdös törcsik a kutyák alá.
Vettem szavo-t, azzal majd a mosógépet penésztelenítem.
Vettem trisót, azzal majd vizet lágyítok, és mosógépet tisztítok.
Vettem új öblítőt, eddig Silant használtam, most ez Quanto.
Vettem új ( leglábbis nekem új, mert én még nem láttam ilyet) Tomi takarékos mosóport - az eddigi drága, folyékony és gél állagú Tide, Persil és egyéb nagynevű helyett- egyelőre csak két kis dobozzal kipóbálásra, aztán majd meglátjuk...


És most kimentem megnézni ezt a takarékos mosóport, hogy mi is tulajdonképpen.

229.-Ft. 400 g, 4 mosásra elegendő. De nem Tomi. Takarékos. Ez a neve. És a Henkel gyártja, és ez a doboz konkrétan Lengyelországban készült. Jó, tudom, hogy a Tomit is a Henkel gyártja...
De annyira magyarnak tudtam a Tomit, hogy el is felejtettem, hogy már nincs mosópor gyártás a Tiszamenti Vegyiművekben, mert előbb 1992 eladta azt a Henkelnek. Majd pedig a TVM is megszűnt, előbb az állami vállalati léte, majd a részvénytársasági léte, 2004-ben meg egyáltalán. Van helyette Bige Holding Kft.

A Tomit meg a Henkel gyártja. Meg ezt a Takarékost is. Ugyanaz a dizájner keze munkája a doboz, nem vitás. Nem sok új ötlete volt a dolgozónak...
Én meg azonnal Tomira asszociáltam, ahogy megláttam. Előkotortam a szekrény aljából a két vésztartalék mosóport az azonosításhoz:


Hát csoda, ha tévedtem?

Update III.


Úgy tűnik, a Clorox lesz a nyerő megoldás...
Minden mosáshoz a mosás kezdete után -amikor a gép már megszívta magát vízzel- egy fél deciliternyi citrom illatú clorox csodát tett mindennel. Elvitte mindennek az áporodott szagát, és friss illatú lett a törölköző, a Takarékos mosópor is bevált, igaz, hogy a mosnivalót a szekrényből vettem ki, és mindent újramosok. Családom nem kis türelmetlenségére, mert közölték, hogy elég volt már a mosásból, minden úgy van jól, ahogy van. De nagyanyám kedvenc mondatával leszereltem őket. Hogy mi az a mondat? Hát az bizony így szól: "Nem a ti hülye eszetekhez való ez!" Mindenesetre a mosásnak az szab határt, hogy két szárítóállványom van csak. Pedig a gép bírná. Ilyenkor morzsolok el egy könnycseppet a szemem sarkából, és áhítozok kert, zöld gyep, diófa és friss tengeri szél után.

Még hátra van egy stóc kisméretű törölköző, és az összes pólók, színesek és fehérek is.

Attól tartottam, hogy a törölköző mind fakó és színtelen lesz, de inkább vállaltam a kockázatot, a fakó színt mint a büdöset. És az az érdekes, hogy a cloroxtól a színes törölközők színe élénkebb és szebb lett. Hogy van ez?

Update IV.

Nos az én cloroxozásom eredménye néhány kiégett folt a fehérneműn, pólón, barna folt a fekete alsógatyákon :) és pár tönkrement színes póló. Mert hiába a vízbe öntöttem a cloroxot és aztán tettem bele a ruhát, volt hogy ez a színes pólónak nem tetszett.
A végső megoldás az lett, hogy a mosógép kitisztítása után soha többé nem áztattam és csak alacsony hőfokon mostunk, (30-35 fok) és a teljes program lefutása után ismét öblítőre tettem a programot, és ekkor öntöttem hozzá egy kupica öblítőt. És áttértem a nagynevűekről a Bonux-ra.
Most az utóbbi időben a Százszorszép boltban (ez a 100 forintos boltok elegánsabb neve) nem Kelet-európai készítésű Ariel illetve Persil folyékony mosószert vettem. Nos ezeket öblítő nélkül használom, mert kellemes és tartós illatúak. Ehhez a leghosszabb mosóprogramot használom. Az én mosógépemen külön lehet beállítani a hőfokot és a mosóprogram hosszát és én így 35 fokhoz társítom a leghosszabb mosóprogramot. Most ez tűnik beváltnak.
Használtam időnként Vanish-t, ami gyakorlatilag 7 %-os hidrogénperoxid(carbamid-peroxid)

Ez a törölközőkkel is megküzdött és végre friss kellemes illatúak lettek.

Érdemes olyan mosószert beszerezni, amiről azt írja a gyártó, hogy szageltávolító hatású, ilyen mosóport láttam és használtam Horvátországban, itthon feltehetőleg a Müller-nél lehet ilyet találni.

5 megjegyzés:

 1. Mosd ki a gépet ecettel, a legnagyobb hőfokon, aztán állj át mosódióra, és ne ezekkel a vackokkal mossál, aminek a fele púder...
  Olvasd el ezeket: http://szepsegtar.blogspot.com/2009/10/mosodio-es-sajat-tapasztalataim.html
  http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/mosodio-ujabb-tapasztalatokkal.html
  http://szepsegtar.blogspot.com/2010/07/uj-termeszetes-mososzer-ecoballs.html

  VálaszTörlés
 2. Én ecetes vizet használok egy ideje (ecet:víz, 1:2) levendulás illóolajjal(4-5 csepp), egyáltalán nem lesz ecetszagú. :)

  VálaszTörlés
 3. Én ecoballs-al mosok, mégis tapasztaltam ilyesmit...és a gépem 4 hónapos.

  VálaszTörlés
 4. Ecettel öblítek, napon szárítok (most ugye megtehetem), egyébként volt már ilyen nálunk is. Az Aldiban lehet kapni mosógéptisztítót, anyukám meglepett a múltkor egy tiszta mosógéppel :)

  VálaszTörlés
 5. Szia! Örülök, hogy sikerült megküzdened a fránya törölközőkkel! Én bevetettem minden praktikát, amit itt összeszedtetek, vadásztam fórumokon, de egyszerűen a kis panelben nem tudott normálisan száradni a törölköző, szóval nekem maradt törölközőszárítós radiátor. :( Nem épp a legolcsóbb verzió, de abszolút megoldotta a problémát! Ha ez segít, nekem ez használt: http://www.szerelvenybolt.hu/viz-gaz-futes/radiatorok/torolkozoszarito-radiator/

  VálaszTörlés