Ebből legalább négy adagot főzzünk, mert bablevest nagy fazékkal kell főzni, és aztán rájárni pár napig, vagy vendéget hívni rá...
Tehát hozzávalók egy hat literes lábasnyi bableveshez:
fél liter fejtett bab ( a szegedi piacon literrel mérik(-ték) a fejtett babot.
Ja hogy nem tudod, milyen az a fejtett bab? Hát a fejtett bab a nagyszemű megérett, de még meg nem száradt hüvelyű futóbab még hajlékony babhüvelyéből kifejtett babszem. Ezek a szemek még nem kemények, ha belenyomod a körmöd, akkor belemegy, de nem puha, nem zöld, de nem is száraz.
fél kg krumpli
egy füstölt csülök vagy szép szál füstölt kolbász, vagy füstölt sonka feldarabolva
egy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
2 szál gyökér
1 teáskanál só ( persze kóstolgasd hgy nem sótlan-e, ha igen, akkor tegyél még bele)sőt lehet, hogy nem is kell bele, mert a csülök-sonka lé sós. Sőt az is lehet, hogy nagyon sós. Kóstoljuk meg, és ha igen, akkor hígítsuk vízzel mindeaddig, ameddig élvezhető sós ízű nem lesz.Magyarul öntsünk 1 dl sonkalevet a lábasba, és hígítsuk annyi vízzel, hogy élvezhető ízű legyen. Aztűn tegyük ezt annyi mennyiségre átszámolva, amennyi levest akarunk. kb. két liter lé legyen, mert a többi mennyiséget a leves többi része fogja kitenni.
1 mokkás kanál bors
2 evőkanál korában elkészített paprikás rántás
egy evőkanál ecet
1 tojásból csipetke
A füstölt csülköt előre megfőzöm. Ha kolbásszal főzöm, akkor a jó minőségű füstölt csípős kolbászt felkarikázom, és egy kevés ( kb egy kávéskanál) zsíron megpirítom, majd kiszedem a fazékból. Ha füstölt sonkával csinálom, akkor a sonkát vagy egyben, vagy kockára vágva megfőzöm.
A kolbászt kiszedem a zsírból erre készítem fel a levest.
A kb két liter lébe beleteszem a vöröshagymát egyben, a két fokhagyma gerezdet fokhagymanyomón átnyomom, beleteszem a megválogatott, átnézett és megmosott babot, a zöldségeket (répát gyökeret) a borsot, és elkezdem főzni.
A krumplit meghámozom, és falatnyi kockákra vágom. amikor félfővésben van a bab, kb. 20-25 perc főzés után, beleteszem a krumplit, majd újabb 15 percnyi főzés után, amikor mindez szintén félfővésben van, akkor beleteszem az elcsipkedett és tiszta konyharuhán erre várakozó csipetkét. Amikor feljön a csipetke a leves tetejére, akkor megkóstolom. Kellemes, füstölt, zamatos ízűnek kell lenni. Ha kell még akkor vagy sőt teszek bele, vagy a maradék sonkaléből adok még hozzá. Két evőkanál rántással berántom.
Ha kolbásszal készítem, akkor most adom hozzá a megpirított kolbász karikákat és újra felforralom.
Ha csülökkel főztem, vagy sonkával, akkor a megfőtt húst kockára vágom, és vagy beleteszem a kész levesbe, vagy külön adom asztalra, hogy mindenki annyit szedjen belőle, amennyit csak szeretne.
Ha mindenki szereti a savanyú ízt, akkor a főzés végén, amikor a bab is puha, krumpli is megfőtt, meg a csiptke is, akkor egy evőkanál 10 %-os ecetet adok a leveshez, és felfőzöm ezzel is. Ha nem szereti mindenki, akkor az ecet el is maradhat.
Tejfölt adok a tálaláshoz, hogy ízlés szerint mindenki tehessen bele.
És most elárulok egy titkot: Az igazi fejtettbab leves valójában hús nélkül készül.
Úgy egy kellemes, könnyed, nyári, zöldséges étel.
De én hússal jobban szeretem.
2011. augusztus 27., szombat
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése