Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. augusztus 27., szombat

Fejtettbab leves

Ebből legalább négy adagot főzzünk, mert bablevest nagy fazékkal kell főzni, és aztán rájárni pár napig, vagy vendéget hívni rá...
Tehát hozzávalók egy hat literes lábasnyi bableveshez:

fél liter fejtett bab ( a szegedi piacon literrel mérik(-ték) a fejtett babot.
Ja hogy nem tudod, milyen az a fejtett bab? Hát a fejtett bab a nagyszemű megérett, de még meg nem száradt hüvelyű futóbab még hajlékony babhüvelyéből kifejtett babszem. Ezek a szemek még nem kemények, ha belenyomod a körmöd, akkor belemegy, de nem puha, nem zöld, de nem is száraz.
fél kg krumpli
egy füstölt csülök vagy szép szál füstölt kolbász, vagy füstölt sonka feldarabolva
egy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
2 szál gyökér
1 teáskanál só ( persze kóstolgasd hgy nem sótlan-e, ha igen, akkor tegyél még bele)sőt lehet, hogy nem is kell bele, mert a csülök-sonka lé sós. Sőt az is lehet, hogy nagyon sós. Kóstoljuk meg, és ha igen, akkor hígítsuk vízzel mindeaddig, ameddig élvezhető sós ízű nem lesz.Magyarul öntsünk 1 dl sonkalevet a lábasba, és hígítsuk annyi vízzel, hogy élvezhető ízű legyen. Aztűn tegyük ezt annyi mennyiségre átszámolva, amennyi levest akarunk. kb. két liter lé legyen, mert a többi mennyiséget a leves többi része fogja kitenni.
1 mokkás kanál bors
2 evőkanál korában elkészített paprikás rántás
egy evőkanál ecet

1 tojásból csipetke

A füstölt csülköt előre megfőzöm. Ha kolbásszal főzöm, akkor a jó minőségű füstölt csípős kolbászt felkarikázom, és egy kevés ( kb egy kávéskanál) zsíron megpirítom, majd kiszedem a fazékból. Ha füstölt sonkával csinálom, akkor a sonkát vagy egyben, vagy kockára vágva megfőzöm.
A kolbászt kiszedem a zsírból erre készítem fel a levest.

A kb két liter lébe beleteszem a vöröshagymát egyben, a két fokhagyma gerezdet fokhagymanyomón átnyomom, beleteszem a megválogatott, átnézett és megmosott babot, a zöldségeket (répát gyökeret) a borsot, és elkezdem főzni.

A krumplit meghámozom, és falatnyi kockákra vágom. amikor félfővésben van a bab, kb. 20-25 perc főzés után, beleteszem a krumplit, majd újabb 15 percnyi főzés után, amikor mindez szintén félfővésben van, akkor beleteszem az elcsipkedett és tiszta konyharuhán erre várakozó csipetkét. Amikor feljön a csipetke a leves tetejére, akkor megkóstolom. Kellemes, füstölt, zamatos ízűnek kell lenni. Ha kell még akkor vagy sőt teszek bele, vagy a maradék sonkaléből adok még hozzá. Két evőkanál rántással berántom.
Ha kolbásszal készítem, akkor most adom hozzá a megpirított kolbász karikákat és újra felforralom.
Ha csülökkel főztem, vagy sonkával, akkor a megfőtt húst kockára vágom, és vagy beleteszem a kész levesbe, vagy külön adom asztalra, hogy mindenki annyit szedjen belőle, amennyit csak szeretne.

Ha mindenki szereti a savanyú ízt, akkor a főzés végén, amikor a bab is puha, krumpli is megfőtt, meg a csiptke is, akkor egy evőkanál 10 %-os ecetet adok a leveshez, és felfőzöm ezzel is. Ha nem szereti mindenki, akkor az ecet el is maradhat.
Tejfölt adok a tálaláshoz, hogy ízlés szerint mindenki tehessen bele.

És most elárulok egy titkot: Az igazi fejtettbab leves valójában hús nélkül készül.
Úgy egy kellemes, könnyed, nyári, zöldséges étel.
De én hússal jobban szeretem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése