Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. augusztus 10., szerda

Rumos szilva befőtt

Veres szilva
üvegenként
2 szegfűszeg
1 kis darabka fahéj
1 vékony karika szelet citrom
1 evőkanál cukor
1 evőkanál rum

Az érett, de még jó tartású szilvát megmossuk, kimagvaljuk. ezt a legkönnyebben úgy lehet, hogy a szilvát derékban (nem hosszában, hanem keresztben) egy éles késsel kettévágjuk, egyik felét leemeljük a másik fele ott marad a maggal együtt, a magot pedig egy csavaró mozdulattal kitekerjük belőle. Befőttes üvegbe rakjuk, nem tömjük meg, és nem tesszük teljesen tele, kb egy ujjnyi helyet hagyunk a tetején és kétharmad részig felöntjük vízzel. A vizet leöntjük róla egy lábasba, teszünk bele üvegenként egy evőkanál kristálycukrot, és felforraljuk. Amikor forr, visszaöntjük az üvegben lévő szilvára. Várunk egy negyedórát, hogy átmelegedjen a szilva a létől, majd ismét leöntjük a lábasba, és újra felforraljuk. Az üvegbe tesszük a szegfűszeget és a fahéjat, és a forrásban lévő cukros levet újra ráöntjük. 600 wattra egy percre betesszük a mikróba. A szilva elkezd kidagadni az üvegből, de nem fog kifutni. ( legalábbis nem kéne hagyni, úgyhogy kísérjük figyelemmel) Kivesszük az üveget ( óvatosan, mert forró, a lé már gyöngyözik az üvegben) a tetejére tesszük a vékony kakira citromot és az egy evőkanál rumot. Az üveget gyorsan lezárjuk, óvatosan megdöntjük az üveget, megnézzük, hogy jól zártuk-e le, nem folyik-e a kupak mellett. Ha nem, akkor hirtelen mozdulattal fejreállítjuk az üveget, majd vissza. ezt megismételjük kétszer máromszor - ennek az a lényege, hogy az üvegben rekedt levegő a forró lén keresztül menjen a felfordítás hatására, ezzel a forró közeg csírátlanítja, és nem kell rá semmi tartósítószer. Tehát a hirtelen fordító mozdulat tényleg hirtelen legyen. Az üveget megtörölgetjük és gyorsan beletesszük a hűtőtáskába, és lezárjuk a táskát, hogy őrizze a meleget. Legalább egy napi ebben a száraz dunsztban tartjuk, majd a helyére tesszük.
Mint minden befőttet,lekvárt, savanyúságot, rendszeres időközönként ellenőrizzük, hogy minden ép-e semmi sem indult-e romlásnak.

A száraz dunszt tulajdonképpen egy doboz,(ágyneműtartó) amit jól kibéleltünk melegen tartó ruhákkal, párnákkal, paplannal. Ebbe tesszük bele a kívülről szárazra törölt, esetleg külön benejlonzacskózott még forró befőttes vagy lekváros üvegeket, és kihűlésig tartjuk ebben a dobozban őket.

1 megjegyzés:

  1. Tavaly is megcsináltam, jó lett. :) Így idén is meg fogom.: D Köszi.

    VálaszTörlés