Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2011. augusztus 15., hétfő

Madártej

1 l tej
5-6 tojás, sárgája és fehérje különválasztva
1 rúd vanília
4-5 csapott evőkanál cukor ( ez kb. 15 dkg körül van)

A tojásfehérjéből habot verek.
A tojások sárgáját két evőkanál cukorral habosra keverem.
A tej felét a maradék cukorral és a felhasított vanília rúddal felteszem főni. Egy olyan nagyobb edényben, amiben el fog férni majd az egész liter is.

Amikor az édes vaníliás tej lassan elkezd gyöngyözni, akkor vizes evőkanállal a felvert tojásfehérjéből nagy habgaluskákat szaggatok és ráteszem a tej tetejére és megfőzöm. Általában három kanál habgaluskát teszek rá, a főzés kb fél percig tart, akkor óvatosan megfordítom a kanállal, hogy a másik oldala is megfőjjön. Olyan habot kapok, mint ahogy a szép nyári délutánokon a felhők habosodnak a kék égen. A megfőtt habot szűrőkanállal egy mélytányérra szedem és hagyom hűlni. Nem rakom őket egymásra, nehogy összetörjenek, külön tányérokat használok hozzá. Amikor minden habot megfőztem, akkor tejbe beleöntöm az eddig fel nem használt tejet, és felforralom. Ahogy melegszik a tej, lassan óvatosan, kanalanként szedek a melegedő tejből a tojássárgájához és jól elkeverem, hígítom az egyre melegedő tejjel. Amikor már a tojásos tej is forró, akkor még több forró tejet adok hozzá, majd beleöntöm a tejes edénybe, és lassú tűzön felforralom. A tojásoktól a tej be fog sűrűsödni, de nem kell sűrű krémszerűvé főzni, csak annyira, hogy éppen ne legyen olyan folyós, mintha csak tej lenne.
Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós. Ha mégis megtörténne, akkor ahogy kicsit hűl a tojásos tej, a botmixerrel kisimíthatjuk.

Én egy jénai üvegtálba szoktam önteni, hagyom kihűlni, rászedem a habgaluskákat és beteszem a hűtőbe.

Hidegen esszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése