Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. június 20., szerda

Kapros káposzta

A kovászos uborka szezonja beindult, lássunk egy másik nyári ízt, a kapros káposztát, ami lényegében kovászos káposzta.

Egy fej friss káposzta
kapor

víz
kenyér, vagy rizs, vagy krumpli

A káposztát lobogó forró vízzel leforrázom, úgy, hogy a fej káposztát egy fazékba teszem, és ráöntöm a forró vizet, majd állni hagyom.
Amint kézmelegre hűlt, óvatosan leszedem a káposzta leveleit, vigyázva, hogy ne törjön repedjen a levél. A leveleket ketté hajtom, hogy lapos legyen, és egy nagy üvegbe teszem, kaprot teszek közé, elég sokat, felöntöm meleg sós vízzel és a tetejére pirított kenyeret teszek, vagy közé meghámozott vastag szelet krumplit, vagy fél maréknyi rizst. (a rizst nem kell lemosni, mert a keményítőre van szükség belőle, ami beindítja az erjedést.)

A só mennyisége fontos, a felöntő lé minden literjébe három csapott kis evőkanál vagy két púpozott kis evőkanál sőt oldunk fel.

A káposzta ugyanúgy megérik, mint a kovászos uborka, és kb. annyi idő alatt készül el, mint az.
A kapros kovászos káposztából a más ismert módon töltött káposztát főzünk. Lehet könnyedebbre venni az ízesítést, kevesebb füstölt húst, vagy kolbászt tenni bele, vagy el is hagyni, de nem ront az ízén ennek sem a füstölt hús.

Ha nem leveleire szedjük a káposztát, hanem legyaluljuk és úgy kovászoljuk meg, kiváló apró káposztánk lesz, amiből kapros káposztát főzhetünk, bőrös malachúsból, hagymával, de paprika nélkül. Ezt az apró káposztát már nem rizzsel kovászoljuk, mert az apró káposztából nem tudjuk kiszedni a szemeket  - hanem kenyérrel, vagy krumplival. (Bár ha meggondolom, akár benne is főhet, amikor a kapros káposztát megfőzzük, jó az a káposzta rizzsel is...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése