Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. június 8., péntek

Joghurtos gyümölcsös sütemény

1 pohár natúr joghurt ( nagy pohár, 4-4,5 dl)
1 pohár cukor ( vagy kevesebb, mint egy pohár)
2 pohár rétesliszt
1/2 pohár étolaj, vagy langyosra olvasztott vaj
3 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
egy csipet só

kb. 20-25 dkg gyümölcs

Mosogatás mentes előkészület, mert a joghurtos poharat használom mindenre. Egy keverőtálba beleöntöm a joghurtot, a joghurtos poharat megtöltöm cukorral, ezt is a keverőtálba teszem, majd a két pohár rétesliszttel is ezt teszem. Belekeverem a többi hozzávalót is, de nem nagyon kell kidolgozni,mert ha sokáig keverhetjük, akkor sűrű lesz a tészta. Álljunk ellen a kísértésnek, hogy még tegyünk bele lisztet, mert nem elég testes a massza- pont annyi kell bele, nem több, mert akkor olyan sűrű és kemény lesz a tészta, hogy ehetetlen lesz. A sütőformát, vagy tepsit -ez a mennyiség egy A/4 lap nagyságú tepsihez elegendő, vagy egy tortaformához- a vaj csomagolóanyagával kikenem, vagy egy kiskanálnyi olajjal bekenem és kilisztezem, vagy sütőpapírral ( átütő géppapírral) kibélelem.
Amikor már éppen egynemű lett a tészta, akkor beleöntöm a formába. Ekkor teszem bele a gyümölcsöt.
Bármilyen gyümölccsel dúsíthatom. Frissel, befőttel - mindegy, de vagy frisset, vagy befőttet, tegyünk bele, a kétféle gyümölcsöt ne keverjük.
Izgalmas dús íze lesz a sütinek, ha a gyümölccsel azonos gyümölcsös joghurttal készítem, a joghurt fele mértékében. Ha a joghurtban van gyümölcs, akkor még gyümölcs sem kell bele.

180-200 fokon kb. 50 percig sütöm, tűpróbáig. ( tudod, egy hústűt szúrsz bele, és ha tisztán tudod belőle kihúzni, úgy hogy nem ragadt rá semmi, akkor megsült.)

Nagyobb tepsihez duplázzuk a mennyiségeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése