Üdvözlet az olvasónak

A receptek többsége kétszemélyes adagban készíthető a megadott mennyiségből. Ha nagyobb adagban készítenéd, akkor a mennyiséget értelemszerűen és arányosa növelni kell. Ahol többszemélyes adag jön ki a megadott hozzávalókból, azt ott jelzem. Ha nem találsz valamit, és szeretnéd megtudni, hogy mit, hogy kell csinálni, miből mennyit kell beletenni egy készülő ételbe, kérdezz bátran. Akár itt, bármelyik bejegyzéshez kapcsolható hozzászólásként, vagy e-mailben blholdkukacgmailpontcom címen.

2012. augusztus 20., hétfő

Kukorica főzése

néhány cső főzni való kukorica, mondjuk személyenként két cső
víz, amennyi a fazékban éppen ellepi
négy cső főzéséhez:
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor

A dolog,  mint minden főzés,  a főzni való kukorica vásárlásával kezdődik. A piacon, vagy a boltban csuhéjban árulják a kukoricát. A piacon csak olyan csöveket vegyünk meg, ami legalább félig ki van fosztva, hogy lássuk mi van a zöld csuhéj alatt. Ha az árus nem engedi kibontani a csöveket, nyugodtan hagyjuk ott, menjünk máshova vásárolni, mert bizonyára jó oka van annak, hogy nem enged belenézni a csövekbe.  Olyan csöveket veszünk meg, ami általában tömött, nincs foghíj a szemek között  és egészséges szemekből áll, és a körmünkkel egy, a cső végén lévő  szemet megnyomva kiserken belőle a friss kukoricaszem nedve, azaz zsenge a kukorica. Lehet kerek szemű ún. mazsola, vagy étkezési  kukorica,  ami világos sárga, de a hosszúkás szemű ún. takarmány kukorica is, ami sötétebb sárga,  zsengén ez is  finom, és ehető. A csövek színe eligazítást ad, az étkezési kukorica csöve világos, a takarmány kukorica csöve vöröses színű.

A főzés előtt minden csuhéjat eltávolítunk a csőről, leszedegetjük a szálakat is a csőről, a cső  kihegyesedő végét éles késsel levágjuk. Ha nagy csöveket vásároltunk, akkor ketté vágjuk. Ehhez éles kés kell, amivel a szemeket körbevágjuk, kicsit belemélyesztjük a torzsába is, de elvágni nem fogjuk tudni, vigyázzunk, mert a nedvdús szemeket összelapíthatjuk és tönkre tehetjük. Amikor körbevágtuk, két marokra fogjuk a cső két végét, és hirtelen mozdulattal eltörjük. Az így kapott kisebb darabokat könnyebb elhelyezni a fazékban, és könnyebb megenni is.

A vizet a sóval cukorral felforraljuk, amikor fő, beletesszük a kukoricacsöveket és újraforrástól számított 10 percig főzzük. Ez alatt az idő alatt a kukorica szemek pont jó állagúra főnek. Ha tovább főzzük, akkor megkeményednek és más ízük lesz. 10 perc után viszont zamatos, lédús  főtt kukoricánk lesz.
A léből kiszedve 10 perc után fogyasztható hőmérsékletűre hűl. Ízlés szerint sózható, de ha sózni karjuk, akkor azt még a vízből való kivétele után azonnal tegyük meg.

Ha marad, azt akár visszatehetjük a főzőlébe, vagy akár hagyhatjuk kihűlni és folpackba csomagolva betehetjük a hűtőbe. Mikróban melegíthető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése